V německé SPD se po volební porážce rozhořel boj o moc

Volební debakl odstartoval v německé sociální demokracii nelítostný boj o moc. O svou funkci přijde předseda strany Franz Müntefering. O jeho nástupnictví projevilo zájem hned několik kandidátů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Frank-Walter Steinmeier  a Franz Müntefering

Frank-Walter Steinmeier a Franz Müntefering | Zdroj: ČTK

Stranická reforma v SPD zdvihla stavidla dávných sporů mezi levicovým a pravicovým křídlem ve straně. Většina čelných představitelů si myslí, že by v čele sociální demokracie mělo dojít k opětovnému rozdělení funkcí.

Poražený kandidát na post kancléře Frank-Walter Steinmeier se velkou většinou hlasů stal lídrem poslanecké frakce SPD ve Spolkovém sněmu. Došlo k tomu ale až poté, co se úřadující ministr zahraničí vzdal kandidatury na post předsedy strany.

Do tohoto křesla má poněkud překvapivě namířeno ministr životního prostředí a zapřísáhlý nepřítel jaderné energetiky Sigmar Gabriel. Úmysl stáhnout se ze stranického vedení v posledních hodinách oznámili předseda SPD Müntefering, místopředseda strany a odcházející ministr financí Steinbrück i generální tajemník SPD Heil.

Berlínská organizace SPD vyzvala k odchodu celé užší vedení strany, tedy kromě předsedy Münteferinga i jeho zástupce Steinmeiera a Steinbrücka.

Bulvární Bild favorizuje v boji o post předsedy zmíněného ministra životního prostředí Sigmara Gabriela. Skloňuje se i jméno levicově orientované místopředsedkyně strany Andrey Nahlesové.

Jiří Hošek, Marika Táborská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme