Ameriku rozděluje kauza Polanski

Američtí filmaři bojují za režiséra Polanského, který byl zadržen ve Švýcarsku za údajné znásilnění třináctileté dívky před více než třiceti lety v USA. Svobodu pro něj žádají například režiséři Woody Allen a Martin Scorsese.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér polského původu Roman Polanski

Režisér polského původu Roman Polanski | Foto: Jan Rosenauer

Právníci ale upozorňují, že případ není možné jednoduše smést se stolu. "Polanski nikdy nenechal případ dojít k soudnímu dořešení. K činu se přiznal, byl uznán vinným a uprchl těsně před vynesením rozsudku v roce 1978," říká například kalifornský právník David Ring v rozhovoru pro agenturu AFP.

Soudce dnes podle něj může Romana Polanského propustit anebo ho poslat do vězení. Polanski ale musí najít odvahu a k soudu se dostavit, jako by to musel udělat každý jiný smrtelník. Bez ohledu na to, kolika filmařskými oceněními se může pyšnit.

Slavný režisér, kterého o víkendu zatkly švýcarské úřady, byl před 32 lety ve Spojených státech odsouzen k tříměsíčnímu vězení za sexuální styk s třináctiletou dívkou, odseděl si polovinu trestu, když soudce požadoval změnu trestu na dvouletý, odešel režisér ze Spojených států a usadil se v Paříži, kde žije více jak třicet let. V USA od té doby nikdy nebyl.

Proti zadržení Polanského protestují umělci i politici z celé Evropy. Ve Francii vznikla petice, kterou podepsala celá řada umělců včetně spisovatele Milana Kundery.

Vít Pohanka, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme