Írán umožnil diplomatům návštěvu zadržovaných Američanů

Švýcarští diplomaté mohli vůbec poprvé navštívit trojici Američanů zadržovaných v Íránu. Mladé lidi z USA v červenci zatkla íránská bezpečnost po ilegálním vstupu do země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení - ilustrační foto

Vězení - ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle Spojených států šlo o řadové turisty, kteří při horské túře do Íránu zabloudili. Teherán prý ale prošetřoval, jestli do země nebyli vysláni se špionážními úkoly.

Návštěvu amerických vězňů potvrdilo ministerstvo zahraničí v Bernu. Právě švýcarská ambasáda totiž v Íránu zastupuje americké zájmy, protože Spojené státy s ním před 30 lety přerušily styky.

Trojice mladých Američanů s batohy skončila v rukou íránské tajné služby ihned poté, co do země přešla ze sousedního Iráku. Iráčtí pohraničníci uvedli, že Američany varovali, že se blíží k íránskému území. Ti prý ale přesto pokračovali v cestě.

Ve čtvrtek mají Íránci v Ženevě zasednout k jednacímu stolu se zástupci Německa a pěti stálých členů Rady bezpečnosti, tedy i s Američany.

Čekají se dramatické rozhovory o íránském jádru. Objevila se spekulace, že gesto Teheránu souvisí s tímto politickým vývojem.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme