Eurokomisař musí jednat v zájmu EU, ne své země

Ústavní soud projedná žádost senátorů ODS na přezkum Lisabonské smlouvy přednostně. Termín, kdy se tak stane, ale zatím není znám. Prezident Václav Klaus čeká se svým vyjádřením na irské referendum o Lisabonu a také na zmíněné soudní jednání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Magdaléna Trusinová

Senátor ODS Jiří Oberfalzer, jeden z předkladatelů žádosti o přezkum Lisabonské smlouvy podle agentury AFP údajně nečeká, že by v ní Ústavní soud našel rozpory s ústavou, ale doufá, že se proces ratifikace pozastaví.

Předseda téže strany Mirek Topolánek naopak tvrdí, že akce senátorů je špinavá hra a svázal svou další politickou kariéru s dokončením ratifikace Lisabonu. Po schůzce s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem řekl, že kvůli druhé stížnost k Ústavnímu soudu a chybějícímu podpisu prezidenta Česku hrozí, že přijde o komisaře.

Újma pro Česko

Europoslanec za ODS Jan Zahradil se domnívá, že by ale ztráta postu eurokomisaře nemusela být tak fatální - záleželo by na tom, koho bychom do Bruselu poslali. Podle Zahradila si také musíme uvědomit, že komisař nesmí jednat v zájmu země, která ho do Bruselu vyslala, ale musí jednat v zájmu Evropské unie a komise. "Představa, že eurokomisař kope za zemi, která ho tam vyslala, není úplně správná," podotkl Zahradil.

S tím sice souhlasí i europoslanec a místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček z ČSSD, nicméně eventuální ztrátu komisaře považuje za velkou újmu. "Je pravda, že komisař nemá kopat za svoji zemi, ale je prestiží každé země, a proto se každá země snaží, aby její komisař dostal právě nejdůležitější portfolio," zdůraznil Rouček.

Podle Roučka by měla česká politická scéna napnout společně síly a ratifikační proces.

Martina Mašková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme