850 nových druhů z australského podzemí

Australští výzkumníci objevili překvapivé množství nových druhů, které se ukrývaly doslova lidem pod nohama.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové druhy z australského podzemí

Nové druhy z australského podzemí | Foto: University of Adelaide

Tým 18 vědců během 4 let propátral spodní vody, jeskyně a malé zemní dutiny v pouštních a polopouštních oblastech napříč celou Austrálií. Výsledky své práce vědci dokázali, že za objevy nových druhů bezobratlých živočichů není třeba cestovat do hlubin oceánů - stačí se zahledět "na vlastní dvorek". V podzemí australských pouští a polopouští se totiž skrývalo 850 druhů dosud neznámých živočichů - červů, hmyzu, pavouků korýšů a mnoha dalších. Výzkum tak odhalil celou komunitu bezobratlých, o které před pár lety nikdo neměl ani tušení.

Autoři studie se domnívají, že existence tak vysokého počtu "utajených" druhů je následkem klimatické změny, kterou Austrálie prodělala v minulosti. Před 15 miliony let byly zkoumané oblasti mnohem vlhčí a bezobratlí živočichové mohli bez problémů žít na povrchu země. Před 1 až 2 miliony let ale došlo k posunu klimatu směrem k suchému polopouštnímu a pouštnímu prostředí. Drobní živočichové se pak museli stáhnout na poslední zbývající vlhká útočiště - tedy do podzemí. Tam se dále vyvíjeli v izolaci od ostatních.

Výsledky své studie vědci zveřejnili na konferenci Darwin 200: Evolution and Biodiversity, která proběhla v australském Darwinu.

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme