Armáda dostala první Pandury

Česká armáda se dočkala prvních sedmnácti obrněných vozidel Pandur II. Jde o první část státní zakázky za 14 a půl miliardy korun. Tato série transportérů byla vyrobena v Rakousku, další už budou kompletovány ve Vojenském opravárenském podniku Nový Jičín.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pandur II 8x8

Pandur II 8x8 | Foto: Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeug

Vojáci na Pandury čekají od roku 2003, kdy nákup schválila tehdejší vláda. Náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva je přesvědčený, že se už nebudou opakovat stejné problémy jako před dvěma lety, kdy pandury neprošly nezávislými testy.

"Technická kvalita vozidla, která způsobila největší komplikace, je vyřešena. Vozidlo prošlo kontrolními vojskovými zkouškami, bylo zavedeno takzvané doužívání," řekl Kopřiva.

"Dnešní ceremonie je hlavně předáním výroby do České republiky. Věřím, že náš vojenský opravárenský podnik si s tím poradí a termíny bude schopen dodržet," dodal Kopřiva.

Jak už před časem uvedl prezident Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek, kompletování transportérů bude znamenat pro české firmy asi 4000 nových pracovních míst. Poslední transportér ze 107 objednaných armáda získá v roce 2013.

Igor Maňour, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme