Poslanci chtějí regulovat spotřebitelské půjčky, ale jen bankovní

Spotřebitelské půjčky možná čeká větší regulace. Poslanci totiž ve středu v prvním čtení podpořili návrh ČSSD, který stanovuje maximální roční procentní sazbu nákladů, takzvaný RPSN. Návrh se však netýká tzv. nebankovních úvěrů, které jsou nejproblematičtější a mnohdy hraničí s lichvou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Zákon by měl zlepšit postavení klientů, kteří spotřebitelské úvěry využívají. Horní hranice RPSN by se měla odvíjet od tzv. repo sazby České národní banky zvýšené o zákonem stanovený limit. V závislosti na objemu půjčky by maximální výše RPSN měla dosáhnout dvaceti (půjčky nad 30 tisíc korun), pětadvaceti (půjčky od 10 tisíc do 30 tisíc) nebo třiceti procent (půjčky do 10 tisíc korun).

Repo sazba je úroková sazba, za kterou odkupuje centrální banka od komerčních bank jimi eskontované směnky. Aktuální dvoutýdenní repo sazba ČNB činí 1,25 procenta.

Podle poslance ČSSD Jeronýma Tejce není totiž současná regulace spotřebitelských úvěrů dostatečná.

"V současné době je to řešeno pouze trestním zákonem, kdy je trestná lichva, což je podle mne nedostatečné, stejně jako dosud platný občanský zákoník. Ten považuje za neplatné a odporující dobrým mravům smlouvy o úvěru, kde by byla čtyřikrát překročena běžná úroková sazba. To se týká zhruba 60-70 procent roční procentní sazby nákladů," vysvětlil Tejc.

Vláda považuje návrh za nedostatečný

Vláda s návrhem nesouhlasí. Zastává názor, že by předloha měla být komplexnější a neměla by se vztahovat jen na spotřebitelské úvěry, nýbrž na všechny, hlavně ze strany nebankovních poskytovatelů půjček. Omezení by se také mělo vztahovat na různé smluvní pokuty a sankce.

Právník spolupracující se Sdružením obrany spotřebitelů Tomáš Palla by větší regulaci spotřebitelských úvěrů uvítal, podle něj je nyní naprosto nedostatečná, ale stejně jako vláda by do regulace zahrnul i nebankovní subjekty.

"U nebankovních subjektů je poskytování úvěrů dnes zcela volná živnost. To znamená, že pokud chce někdo poskytovat spotřebitelské úvěry, stačí, když se dostaví na příslušný živnostenský úřad, tam dostane potvrzení, a může začít nabízet spotřebitelské půjčky. Jakým způsobem je poskytuje, jaké smlouvy používá, to není vůbec nijak regulováno," vysvětlil Palla.

Václava Marešová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme