Dělnická strana se má vyjádřit k návrhu na své zrušení

Nejvyšší správní soud vyzve Dělnickou stranu, aby se vyjádřila k novému návrhu vlády na své zrušení. Dá ji k tomu lhůtu do 15. listopadu. Teprve poté soud stanoví další postup.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělnická strana v Bílině na Teplicku

Dělnická strana v Bílině na Teplicku | Foto: Tomáš Šácha

Policejní experti na extremismus již léta řadí Dělnickou stranu a její příznivce k pravicovým radikálům. O spojení Dělnické strany s neonacisty ve výroční zprávě za loňský rok hovoří i Bezpečnostní informační služba. To jsou hlavní důvody, proč vláda návrh podala.

"Dělnická strana má do 15. listopadu čas na to, aby se k tomu návrhu vyjádřila, případně doložila nějaké své vlastní důkazní materiály. Vládní návrh má 80 stran odůvodnění plus velké množství příloh, což jsou vlastně už ty jednotlivé důkazní materiály," vysvětlil Radiožurnálu mluvčí Nejvyšší správního soudu František Emmert.

Soud nejdříve zašle Dělnické straně celý vládní návrh na její zrušení. Jsou v něm velmi podrobně popsány důvody, kvůli nimž by měla být strana zrušena. Soudci pak budou očekávat její podrobné vyjádření.

Hned poté, co vedení strany návrh dostane poštou, jej Nejvyšší správní soud zveřejní v úplném znění na svých internetových stránkách. Až soud obdrží stanovisko Dělnické strany, podklady zhodnotí a zvolí další postup.

Vláda navrhla zrušení Dělnické strany poprvé letos na jaře. Nejvyšší správní soud jí ale nevyhověl. Návrh byl podle ní špatně připravený a neobsahoval potřebné důkazy pro zrušení strany. Proto je současný návrh, který předkládá rovněž ministerstvo vnitra, velmi podrobný a obsahuje i četné obrazové přílohy jako důkazy. Podle ministra vnitra Martina Peciny se na něm podílelo mnoho expertů. Vládu má u soudu zastupovat advokát Tomáš Sokol.

Zuzana Kopuletá, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme