Ve středních Čechách budou možná automaty na mléko

Výrobky od místních zemědělců nepřepravované na velkou dálku a pokud možno co nejméně upravované jsou trendem dnešní doby. Stále víc lidí objevuje zdánlivě samozřejmou věc - že nakupovat přímo na statku je nejlepší. V řadě evropských zemí jsou i proto stále oblíbenější automaty, do kterých dodávají čerstvě nadojené mléko místní farmáři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automat na mléko

Automat na mléko | Foto: polnoinfo.sk

V České republice najdeme zatím asi 10 automatů, většinou na severní Moravě. O možnosti prodeje mléka z automatů jednali ve středu i středočeští zemědělci.

Něco jako bankomat...

K průkopníkům prodeje mléka z automatů v Česku patří i soukromý zemědělec Jaroslav Koukal z Osvětiman u Uherského Hradiště. Ten tyto automaty vyrábí a zároveň do nich dodává i vlastní mléko.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výhodách automatů na mléko hovořili v pořadu Stalo se dnes soukromý zemědělec Jaroslav Koukal a ředitelka středočeské regionální správy Agrární komory Dagmar Mocová

"Výklenek je ve zdi, tam je umístěna nerezová skříňka, něco jako bankomat. Z druhé strany zdi je chladicí zařízení, kde je mléko uskladněno a čerpá se z něj do přístroje. Zákazník přijde, hodí do něj minci a podle toho, kolik mincí hodí, tolik mu do nádoby, kterou si přinese, nateče mléka," popsal zařízení, ve kterém se dá mléko koupit, Jaroslav Koukal.

Kvalita mléka se podle Koukala průběžně kontroluje - během dnes se zapisuje teplota a vzorky se dodávají se do kontrolní laboratoře do Brna. Mléko v jeho automatech je nepasterované, proto by se mělo spotřebovat do 24 hodin a lepší je ho převařovat, na což upozorňují i nápisy na automatech. Litr mléka z automatu stojí 16 korun.

"Je to o hodně lepší cena, než bych dostal od mlékárny, bohatě mi to stačí na pokrytí nákladů. Běžná výkupní cena mléka se totiž dnes pohybuje pod šesti korunami za litr.

Tento způsob prodeje má podle Koukala velkou budoucnost. "Nic jiného zemědělcům nezbude, protože pomoci se nedočkají. Budou se muset naučit napojit se přímo na zákazníky, naučit se prodávat mléko i další produkty přímo ze dvora," je přesvědčen soukromý zemědělec Koukal.

Středočeští zemědělci zatím s koupí váhají

Podle ředitelky středočeské regionální správy Agrární komory Dagmar Mocové nemůže být uvedený způsob prodeje mléka záchranou českých farmářů, je to ale jedna z cest, jak se domoci slušnější prodejní ceny, hlavně pro menší chovatele skotu do 40 dojnic.

Každý zemědělec musí však podle ní v současné ekonomické situaci, kdy mlékařství je nejvíce postiženým sektorem z hlediska tržeb, zvážit, zda si nákup automatu, který je poměrně nákladný, může dovolit.

"Automat pro prodej syrového mléka stojí 205 tisíc bez DPH. Přístroj pro prodej pasterovaného mléka, což považuji za výhodnější, protože trvanlivost mléka se prodlouží na minimálně 10 dnů, je zde ještě finanční náklad na pasteraci, to je dalších 250 tisíc korun plus DPH. Leasing automatů zatím nabízen není. Je to tedy dosti drahá záležitost," uzavřela Mocová.

Alena Adámková, Veronika Sedláčková, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme