Obce na Hlučínsku čeká soudní bitva s Rothschildy o pozemky

Nervozita a čekání na velkou právní bitvu. Tak to teď vypadá na Hlučínsku v Moravskoslezském kraji. Mnoho starostů dostalo na stůl žaloby potomků šlechtického rodu Rothschildů, kteří chtějí zpět velké množství pozemků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ludgeřovice

Ludgeřovice | Foto: obec Ludgeřovice

Například v Šilheřovicích je ve hře zámecký park, golfové hřiště a další parcely. Vše nasvědčuje tomu, že se spor protáhne na řadu let.

Velký rozruch Rothschildové způsobili také v Ludgeřovicích - změnit majitele totiž může místní kaskáda pěti rybníků. U soudu leží doslova hromada žalob. Podle ludgeřovického starosty Daniela Havlíka je nutné za rybníky bojovat

"Teď činíme další právní kroky pro změnu zase my; pochopitelně se budeme snažit udržet rybníky v majetku obce," řekl starosta.

Opavský okresní soud žaloby potvrzuje a studuje. Další sporné místo je v nedalekém Hlučíně, kde potomci Rothschildů chtějí zpět asi 50 hektarů. Podle tamního starosty Bernarda Ostárka naštěstí na těchto pozemních nestojí žádné domy.

"Město tuto žalobu obdrželo, podali jsme vyjádření k této žalobě na Okresní soud v Opavě a Okresní soud v Opavě by to měl v nejbližších měsících řešit," upřesnil Ostárek.

Exkurze do minulosti i bitva právníků

Starosty na Hlučínsku čeká velká exkurze do minulosti, protože soud bude zkoumat, jak to vlastně tehdy bylo. Bude to bitva advokátů.

"My jsme nevěděli, že tyto pozemky, které jsme přijali od státu, byly kdysi ve vlastnictví Rothschildů. Předpokládáme, že to dopadne dobře a pozemky zůstanou i nadále v majetku města," uvedl dále hlučínský starosta.

O Rothschildech se všude píše spousta věcí - třeba že jsou dodnes významným rodem finančníků, kterým ve Slezsku patřilo doslova kde co. Jenže je otázkou, jak velkou roli hraje v tomto vlastnictví světová válka, Benešovy dekrety, případně Únor 48.

Bylo by velkou chybou si myslet, že všichni obyvatelé žalovaných obcí své starosty podporují. Například v Ludgeřovicích zpravodaj Českého rozhlasu zaznamenal i názor, že je třeba ,vrátit všechno a hned'.

Pozemky žádali i němečtí rytíři

Překvapení v podobě žalob a snah vracet pozemky se objevují docela pravidelně. Obdobně tvrdě jako nyní potomci Rothschildů zaútočili před několika lety pokračovatelé Řádu německých rytířů.

"Byl jsem velmi překvapen, protože jsem to absolutně nečekal," reagoval tehdy starosta lázeňské Karlovy Studánky v Jeseníkách Luděk Jurajda.

"Prostě najednou jsem otevřel obálku v poště a z ní se na mě ,usmála' tato žaloba, takže jsem zůstal trošku překvapen," dodal s tím, že žaloby se týkají asi 90 procent obecních pozemků.

I když ani tyto kauzy ještě nejsou u konce, tak beznadějně to, co se týká německých rytířů, pro obce a správce hradů už nevypadá.

Ztrátu rybníků si starosta představit neumí

Je to vždycky boj s časem a nervy, poznamenal starosta Ludgeřovic. Nechce zkrátka přijít o rybníky, které obec dostala v dobré víře od státu.

"Přiznám se, že si to moc představit neumím. Zatím nebudeme vůbec předjímat, jak to může dopadnout, protože samozřejmě chápu, že tam můžou být různé zájmy, různé tlaky."

"Každopádně zatím si to představit neumíme a budeme se snažit předejít tomu, abychom si to vůbec museli představit," uzavřel ludgeřovický starosta.

Soudní bitvu s Rothschildy Radiožurnál stále sleduje.

Marika Táborská, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme