Stát bude farmářům platit za to, že pečují o remízky a aleje

Zemědělci by měli šetrněji zacházet s krajinou. Motivovat je k tomu má nový zákon o zemědělství, který začíná platit. Zemědělcům slibuje finanční pomoc, pokud se o krajinu budou starat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Traktory na poli

Traktory na poli | Foto: Jan Rosenauer

Zemědělci budou mít možnost čerpat peníze na údržbu alejí, vodních a lesních ploch a také remízků, které mají blahodárný vliv na životní prostředí a tvoří krajinný ráz. Zeleň zároveň pomáhá bránit erozi půdy.

"Až 50 procent zemědělské půdy je ohroženo vodní erozí a zhruba 10 procent je ohroženo erozí větrnou. V situaci, kdy je půlka zemědělské půdy ohrožena erozí, snižuje se kvalita půdy a tím i její úrodnost. Je proto potřeba kontrolovat opatření, která už platí, a zavést nová," vysvětluje Milan Kouřil z ministerstva zemědělství.

Novela také zakotvuje systém "kontrol podmíněnosti". Ten je pro Českou republiku coby členský stát EU povinný. Kontroly Česko už letos zavedlo a pokud farmáři neplní ekologické a etické zásady, mohou přijít o část nebo o celé dotace.

"V tomto roce může být zemědělec při porušení některého ze standardů krácen na dotaci o jedno, tři nebo o pět procent podle celkového dopadu porušení. Dopad se zjišťuje ze třech faktorů: Jedním je rozsah, druhým závažnost a třetí trvalost," vysvětluje Kouřil.

Zemědělce bude kontrolovat 8 institucí

Pokud zemědělec bude porušovat opatření opakovaně, sazba pokuty se bude násobit. Farmáři proto budou muset upravit provozy tak, aby například zabránili znečišťování podzemních vod a špatnému zacházení se zvířaty.

Kontrolovat počínání farmářů bude až osm institucí. Zemědělský analytik Petr Havel v tom vidí riziko duality: "Zakládá se tak možnost určitého alibi dozorových orgánů vůči sobě, protože jeden může svádět na druhého, že něco zkontroloval dobře, špatně nebo vůbec."

Souhlasí s nim i Josef Stehlík z Asociace soukromého zemědělství: "Mnohdy mají stejné nebo obdobné cíle svých kontrol, které vycházejí z jejich kompetencí. My jsme přesvědčeni, že minimálně čtyři dozorové organizace by se mohly slít ve dvě, popřípadě by ještě mohly provést racionalizační kroky."

Blanka Černá, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme