Průmysl v srpnu klesl, data však svědčí o stabilizaci

Český průmysl se v srpnu překvapivě zotavil z předchozích velkých poklesů. Průmyslová výroba meziročně klesla o 8 % po červencovém propadu o pětinu. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strojírenský průmysl

Strojírenský průmysl | Foto: Tomáš Adamec

Podle něj pozitivní výsledek ovlivnil i letošní přesun dovolených ze srpna spíše na červenec. Vliv na průmysl ale zřejmě měla i zlepšující se ekonomická situace v Německu, říká analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

"Já si myslím, že oživení v Německu a obecně na Západě, které je stále velmi křehké a je otázkou, jestli bude pokračovat, tak se pozitivně podepsalo na tom, že se český průmysl stabilizoval. O oživení bychom spíše měli mluvit pravděpodobně v novém roce," odhaduje Brožka.

Čeká se propad automobilového průmyslu

Podle ekonomů má průmysl to nejhorší už za sebou. Horší časy ale čekají automobilový sektor, který dosud těžil ze šrotovného v zahraničí.

Škoda Auto už oznámila, že zastaví na konci října na dva dny výrobu. Důvodem je zejména pokles objednávek z Německa. Automobilka také snížila výrobu modelu Fabia z 1200 na 1000 aut denně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O průmyslové výrobě mluvil na Rádiu Česko náměstek ministra průmyslu a obchodu Erik Geuss

Ministerstvo průmyslu a obchodu podobná čísla očekávalo. I pohled do dalších měsíců je podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Erika Geusse optimistický. Geuss zdůraznil, že pokles přišel po dlouhých letech neustálého růstu.

"I při dramatických poklesech, které byly v minulých měsících, je náš průmysl stále zhruba na úrovni, kterou měl v roce 2005," uvedl Geuss. Rizikovější odvětví jsou podle něj ta, která mají větší vazbu na zahraniční trhy.

" Taková situace je například v chemickém průmyslu, kde je ta propojenost se zahraničím vysoká. Naopak sektory, které dodávají více pro tuzemský trh nebo to mají vyvážené, jsou ohroženy méně," dodal Geuss.

Stát už žádné radikální změny v podpoře domácího průmyslu neplánuje. Geuss ale připustil určité doladění podpory exportu.

"Je otázka, jestli ta podpora má být nadále tak masivní, jako dosud. Zaleží na analýzách efektivity, které si ministerstvo nechává vypracovat. Víc budeme vědět koncem roku," uzavřel náměstek Geuss.

Milan Kopp, Igor Maňour, Tomáš Medek, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme