Případ uvězněné školky

1. říjen 2009
Pod kůži

Školka U Průhonu leží ve vnitrobloku budov a patří městské části Praha 7. Ta ale nemá nárok ani na jeden vchod, který k objektu vede. Školka je proto už skoro tři roky zavřená a chátrá. Po povodních v roce 2002 navíc radnice investovala do budovy nemalé peníze. Proč je školka v Praze 7 už skoro tři roky uzavřená? A bude ještě vůbec někdy sloužit dětem?

Představte si, že sháníte mateřskou školu pro své dítě. Přímo ve vnitrobloku vašeho domu jedna školka je, ale už skoro tři roky je zavřená A vy tedy musíte se svojí ratolestí každé ráno dojíždět třeba hodinu na druhou stranu města. Pokud se vám však vůbec nějakou školku podaří sehnat. Mateřských škol totiž u nás pořád není dost.

Ještě před třemi lety se ve školce U Průhonu proháněly děti. Dnes je v ní pusto. "Přicházíme na zahradu mateřské školy. Původní vchod byl z ulice Na Maninách, jenže v roce 1994 městská část prodala půlku domu a půlku vrátila v restituci, ale zapomnělo se na věcné břemeno. V roce 1997 majitelka průchod uzavřela a od té doby jsme chodili z ulice U Průhonu," řekla Renata Šindelářová, která školku vedla.

Vlastníci školce vyšli vstříc a po nějaký čas nebyly s tímto opatřením potíže. "Platil se jim nájem, i když ke konci městská část pak už platila větší. Po deseti letech průchod uzavřeli," doplnila Renata Šindelářová.

Po povodních v roce 2002 městská část nechala zrekonstruovat kuchyň a suterén školky. "Kuchyň je vybavena podle nejnovějších standardů Evropské unie. Zároveň máme udělanou vlastní přípojku plynu, vody a vlastní kotelnu," vypočítala investice Renata Šindelářová.

Naposledy tu děti trávily čas těsně před Vánocemi, což ještě připomíná nastrojený vánoční stromek. Po prázdninách už děti musely jinam. "Školka je v krásném prostředí vnitrobloku, takže je tu klid," dodala smutně Renata Šindelářová na opuštěné hračky v budově mateřské školy.

"Chodili jste přes náš průchod deset let. Někdo přišel s tím, že podle platného práva by úřady mohly věcné břemeno nařídit. To vlastníci nechtěli. Smlouva o průchodu tedy trvala deset let a pak se vypověděla," vysvětlil Jan Hříbal, který bydlí v domě U Průhonu 17.

Sám byl pro to, aby školka zůstala. "Byli jsme tam tři z osmnácti vlastníků. Hlavním argumentem byl pokles ceny bytů, potom argumentovali tím, že třískají bránou a dělají hluk. To už byly takové nesmyslné důvody," vzpomíná na schůzi vlastníků Jan Hříbal.

Vydali jsme se tedy za jeho sousedy. Jedním z nich jsme byli odkázáni na majitelku domu, v němž byl původní vchod do školky. "Myslím si, že to je politická chyba. Když se nějaký dům privatizuje, měl by se udržet příjezd tam, kde byl. Je to jednoznačně chyba radnice. Já jsem si tu koupil byt a pro mě by znamenalo velkou ztrátu, kdyby tu bylo věcné břemeno nebo průjezd. Přijde mi to nespravedlivé," vysvětlil své pohnutky další obyvatel domu.

O věci už musí rozhodnout soud

Radnice sedmé pražské městské části nemá dost míst ve školkách a přitom budova, ve které jedna mateřská škola dlouhá léta fungovala, zeje prázdnotou. V roce 2002 dokonce Praha 7 investovala do rekonstrukce celého objektu nemalé peníze. Problém je v tom, že do školky nemají děti kudy chodit. Kdo za to všechno může? Udělala radnice opravdu maximum pro to, aby školka mohla v objektu dál fungovat?

Na začátku byla chyba úředníka. Deset let potom děti chodily do školky provizorním vchodem, který radnice Prahy 7 narychlo vyjednala. Když ale obyvatelům domu, skrz který děti procházely, došla trpělivost, radnice se dostala do úzkých. Do školky, která leží na městském pozemku, teď neumí zajistit přístupovou cestu.

Podle starosty Prahy 7 Marka Ječménka je potřeba příčiny současného stavu hledat v první polovině 90. let. "V roce 1994 městská část odprodala svůj podíl tehdejšímu restituentovi a z nějakých příčin si nevymínila zápis věcného břemene průjezdu a průchodu k objektu mateřské školy," vysvětlil tehdejší události starosta.

Dohoda o průchodu a průjezdu do školky mezi radnicí a domem U Průhonu 17 se každý rok obnovovala a fungovala deset let. Pak ale přišel zvrat. "Spoluvlastníci dostali strach, že by mohlo dojít k automatickému právu vydržení a mohla by se stát tato cesta automatická. Proto s městskou částí ukončili jakoukoliv komunikaci," upřesnil.

Tradičním vstupem do školky byl ovšem průchod domem Na Maninách. Radnice se prý s majitelkou domu paní Štěpánovou snažila všemožně domluvit na zachování vchodu. Ale neúspěšně. Teď už paní Štěpánová komunikuje pouze přes právníka.

V srpnu 2002 školku U Průhonu zaplavila velká voda a způsobila v celém areálu velké škody. Praha 7 školku opět zprovoznila. "Městská část investovala 17 miliónů korun. Byla zrenovována nejenom budova, ale i zahrada a kuchyně," přiblížil starosta.

Letos jen v Praze 7 nezbylo místo ve školce pro asi 100 dětí. Starosta Marek Ječmének stále doufá, že školka jednou otevřena bude a tvrdí, že on i jeho předchůdci pro to udělali maximum. "Bylo to x jednání o možnosti jednoho, nebo druhého průchodu do školky. Byly to finanční nabídky, nabídky odkupu nebo úhrady," řekl.

Starosta Prahy 7 už vidí jen jedno jediné řešení, a sice že si průchod vymůže soudně. "Myslím, že situace opravdu dozrála na to, že musí padnout rozhodnutí soudu," je přesvědčen starosta. Úředník, který na průchod a průjezd do školky v 90. letech neuvalil věcné břemeno, nikdy nebyl potrestán.

Na začátku byla chyba úředníka

Školka je uvězněná ve vnitrobloku budov v pražských Holešovicích a je na ni smutný pohled. Všichni prý udělali maximum pro to, aby školka znovu mohla sloužit dětem. Bohužel je pořád zavřená a vyřešení celé situace je zřejmě v nedohlednu.

Reportér Českého rozhlasu Zbyněk Zykmund vidí několik příčin, proč je školka na U Průhonu stále uzavřena. V prvé řadě jde o chybu úředníka v 90. letech, který na průchod z ulice Na Maninách nezřídil věcné břemeno. "Pak už se to vezlo. Průchod z ulice U Průhonu byl jenom dočasný a provizorní, tak zněla dohoda a radnice Prahy 7 to od začátku dobře věděla. Stále však doufala, že se s paní Štěpánovou podaří pohnout a obnovit původní vchod jejím domem," uvedl reportér.

V roce 2006, tedy po deseti letech tohoto provizorního řešení ovšem obyvatelé domu U Průhonu vypověděli smlouvu a pro školku svůj průchod také uzavřeli. "Mohl tam být hluk a možná vznikaly nějaké konflikty mezi učitelkami a rodiči na straně jedné a některými obyvateli na straně druhé," doplnil Zbyněk Zykmund.

Dnes už je situace zablokovaná. "Problém je, že když se chcete s většinou lidí domu U Průhonu bavit, tak vás posílají za paní Štěpánovou, která zrušila původní vchod," přiblížil dále reportér s tím, že o zavřené školce si rodiče povídají na pískovištích po celé Praze 7 a obyvatelé domu U Průhonu potom vypadají jako ti špatní. "Někteří z nich mají rozumné argumenty, třeba že by mohla klesnout cena bytů," upřesnil Zbyněk Zykmund.

Na podzim by měl kauzu řešit soud. Zbyněk Zykmund však velký zvrat neočekává. "Už loni na podzim bylo konstatováno, že ve správním řízení je celá věc neřešitelná a jedinou cestou je soudní řízení. V něm se Praha 7 bude domáhat strpění práva průchodu obytným domem. Radnice Prahy 7 také před určitou dobou změnila advokátku. I to může mít na kauzu vliv," míní reportér.

V pátek 2. října se budeme věnovat zákulisí a podivným okolnostem kolem projektu plynového zásobníku v uranovém dole Rožná. Nalaďte si Radiožurnál po 14. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autor: zbz
Spustit audio

Více z pořadu