V Turecku poprvé zazní kurdština na divadelní scéně

Promluvit v tureckém parlamentu nebo na úřadě v kurdštině se ještě nedávno rovnalo zločinu. O Kurdech, kteří tvoří až pětinu obyvatel země, se mluvilo jako o horských Turcích. Časy se ale pomalu mění - dnes poprvé zazní kurdský jazyk na divadelní scéně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlajka Kurdistánu

vlajka Kurdistánu | Foto: www.kurdistan.cz

Představení je sice v tureckém jazyce a kurdsky se v něm mluví pouze zčásti, i tak jde o naprosto mimořádnou událost a prolomení tabu. Za používání kurdštiny hrozilo dokonce vězení.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Turecku poprvé zazní kurdština na divadelní scéně

Když jeden z poslanců vloni promluvil v parlamentu kurdštinou, zvedla se proti tomu velká vlna odporu. Zákonodárci požadovali, aby jejich kolega rezignoval a byl potrestán.

Na druhou stranu už se za vlády premiéra Erdogana začaly objevovat známky pokroku. Od počátku roku jeden kanál státní televize vysílá program v kurdském jazyce, vycházejí také první noviny a časopisy.

Uznání Kurdů požaduje EU

V pozadí zásadní změny stojí snaha Turecka přiblížit se členství Evropské unii. Kurdů žije v zemi mezi 12 až 17 miliony, ale nejsou uznáni ani jako národnostní menšina, co je jedna z podmínek pro vstup do EU.

Právě premiér Recep Tayyip Erdogan a jeho vláda se snaží postavení Kurdů změnit a přiznat jim více práv. Mimo jiné chce třeba zavést kurdštinu do škol jako nepovinný jazyk.

Klára Stejskalová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme