Stavba tunelu Blanka v Praze podejde tunely i historické opevnění města

Na stavbě dopravního komplexu Blanka v Praze, který je součástí severozápadní části budovaného městského okruhu, se začal razit další tunel. Úsek od Myslbekovy ulice k Prašnému mostu propojí dva 500 metrů dlouhé tunelové tubusy, které povedou i pod historickým pražským opevněním.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tunel (ilustrační foto)

Tunel (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka PhotoRack

Dva souběžné tunely na obou koncích navážou na hloubené části stavby, která bude ve výsledku 6 a půl kilometru dlouhá a spojí městské části Břevnov a Trója. Největší dopravní stavba v Česku má stát necelých 26 miliard korun. Součástí magistrátní zakázky je i nový most přes Vltavu v Troji.

Památky by práce v podzemí neměly nijak ohrozit. "V tomto případě prochází tunel na dvou místech staré zdi, takzvané bastiony. V obou případech se přijalo opatření, které minimalizuje vliv ražby na stavby na povrchu. Tomu se musí přizpůsobit i charakter ražby a je nutno zvolit takovou technologii, která umožní dodržení podmínek stavebního povolení, kde jsou všechny tyto věci zohledněny," vysvětlil Radiožurnálu stavbyvedoucí Miloslav Zelenka.

Celý tunelový komplex bude dlouhý 6,5 kilometru a stavební práce mají skončit do konce roku 2010. Několik měsíců pak potrvá instalace technologií a zprovoznění se plánuje na druhou polovinu roku 2011.

Primátor Prahy Pavel Bém znovu jednoznačně odmítl spekulace o prodražení stavby. "Vysoutěžená cena je cenou konečnou. Nepředpokládám žádné navýšení. Smlouva v tuto chvíli garantuje městu nejen časový režim a konečné termíny realizace, ale i konečnou cenu. Stavba tunelového komplexu Blanka bude dokončena na konci roku 20010," uvedl Bém.

Po instalaci technologií se počítá se zprovozněním stavby v druhé polovině roku 2011.

Jan Herget, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme