Projekt zásobníku zemního plynu na Vysočině provázejí pochybnosti

Nad plánovaným zásobníkem zemního plynu v uranovém dole Rožná na Vysočině visí otazníky. Státní podnik Diamo se totiž připravuje uzavřít smlouvu s poměrně neznámou společností Česká plynárenská. Na strategickou zakázku přitom nebylo vypsáno výběrové řízení. V energetické skupině, která chce zásobník vybudovat, navíc působí lidé s podivnou minulostí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

podzemní zásobník zemního plynu Háje u Příbrami

podzemní zásobník zemního plynu Háje u Příbrami | Foto: Česká plynárenská unie

Z průzkumu dolu byl podivným způsobem ,vyautovaný' největší hráč na plynárenském trhu - společnost RWE Transgas. Mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský potvrdil, že společnost byla o možnost průzkumu dolu nestandardně připravena.

"Žádnou odpověď na naší žádost jsme zatím nedostali, ale z novin jsme se dočetli, že možnost provedení průzkumu a následná realizace zásobníku už byla přidělená jiné společnosti. To bylo pro nás překvapující, protože jsme čekali, že dostaneme vyrozumění klasickou úřední cestou."

Státní podnik Diamo vypisuje zadávací řízení běžně i u zakázek malého rozsahu. V případě plánovaného zásobníku plynu ale žádná soutěž neproběhla. Podle názoru Transparency International mělo Diamo kvůli čistotě strategického kontraktu rozhodně vypsat výběrové řízení.

Ředitel Diama Jiří Jež k tomu Českému rozhlasu řekl: "Výběrové řízení jsme nedělali, neboť nám to zákon neukládá. Písemně oslovený nebyl také nikdo, jen jsem o tom informoval ministra Martina Římana - a ten mi řekl, které firmy mám oslovit. Z nich se přihlásily dvě - Česká plynárenská a RWE Transgas."

Podrobnosti uslyšíte v dnešním odpoledním pořadu Českého rozhlasu 1 Pod kůži. Poslouchejte Radiožurnál po půl třetí!

Jan Hrbáček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme