Po zemětřesení zůstává na indonéské Sumatře v troskách množství lidí

Záchranné týmy na indonéském ostrově Sumatra pokračují v hledání lidí, přeživších po silném zemětřesení. Práci v oblasti milionového přístavu Padang, kde byly otřesy nejsilnější, ztěžují padající trosky budov, silný déšť, časté výpadky elektřiny a nedostatek těžké vyprošťovací techniky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům zničený při zemětřesení na indonéském ostrově Jáva

Dům zničený při zemětřesení na indonéském ostrově Jáva | Zdroj: ČTK

Martin Váně, který vede v indonéském Acehu misi organizace Charita Česká republika, informoval Radiožurnál o aktuální situaci: "Poslední údaje o počtu obětí po zemětřesení v Padangu jsou přibližně tisíc sto. Stále dochází k odklízení trosek, stále tam jsou stovky lidí uvězněné pod troskami budov. Nejvíc potřeba jsou pokrývky, voda, hygienické potřeby."

Epicentrum zemětřesení se nacházelo asi padesát kilometrů na severozápad od Padangu. Otřesy měly sílu téměř osmi stupňů na Richterově škále a zasáhly hlavně západní část Sumatry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Váně z organizace Charita Česká republika telefonoval z mise v indonéském Acehu

Indonéské souostroví leží v pásmu vysoké seizmické aktivity označovaném jako tichomořský ohňový prstenec a zažívá na 7000 zemětřesení ročně. V prosinci 2004 připravily vlny tsunami vyvolané silnými otřesy na západě Indonésie o život přes 230 000 lidí, z toho 170.000 právě v Indonésii.

Přírodní katastrofa zasáhla i tichomořské ostrovy Samoa, Americká Samoa a Tonga. Vlny tsunami tam zabily přes 100 lidí, další desítky se pohřešují. Tisíce rodin zůstaly bez střechu nad hlavou.

Adéla Havránková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme