Palestinci kvůli tlaku Izraele přestali požadovat vyšetření války v Gaze

Prozápadní palestinská vláda už nepožaduje mezinárodní vyšetřování zimní války v Gaze, při které Izrael zabil stovky civilistů. Vedení v Rámalláhu totiž stáhlo podporu vyšetřovací zprávě, kterou sepsal tým OSN vedený Richardem Goldstonem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ulice Ramalláhu

ulice Ramalláhu | Foto: Jaromír Janev

Rada OSN pro lidská práva dnes měla dokument předat Radě bezpečnosti a pak mohla mezinárodní justice i trestat předpokládané válečné zločiny. Nakonec se ale nebude vůbec hlasovat. Palestinci totiž ustoupili značnému tlaku Izraele a Spojených států.

Izraelci varovali, že pokud budou Palestinci dál trvat na vyšetření války v Gaze, zablokuje opět jeruzalémská vláda mírový proces. Snaha objasnit postup izraelské armády by ale přišla Palestince velmi draho také finančně.

Už za dva týdny musejí Palestinci spustit druhou síť mobilních telefonů Wataníja - pokud by se projekt nerozjel, vláda v Ramálláhu by musela soukromým investorům zaplatit ztráty a penále 300 miliónů dolarů.

Klíčové povolení ale musí dát Palestincům Izrael, jako okupační mocnost. A jeruzalémská vláda vzkázala, že pokud Rámalláh nestáhne podporu Goldstonově vyšetřovací zprávě, mobilní síť Palestincům nepovolí.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme