Hasiči i přes riziko dál hledají zasypané dělníky v centru Prahy

Záchranáři se znovu snaží nalézt čtyři zasypané dělníky v sutinách zříceného domu v Soukenické ulici v centru Prahy. Záchranné práce budou pokračovat zřejmě celou noc. Budova je ale stále nestabilní a hrozí, že spadnou i další stěny. Sami záchranáři se tak vystavují riziku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Hasiči pracují v extrémním riziku. Jsou nastavena vysoká bezpečnostní opatření. V případě, že by došlo k dalším pohybům budovy, budou hasiči okamžitě evakuováni a práce přerušeny," řekl mluvčí pražských hasičů Vít Pernica.

Záchranáři totiž museli večer práce na dvě hodiny přerušit. "Začala se hýbat budova a zbytky, které stojí nad sutí se pohnuly. Proto bezpečnostní manažer přerušil práci," upřesnil Pernica.

Do zřícené budovy byl opět povolán městský statik, který objekt prohlédne. Nosné zdi hasiči zajistili bezpečnostními traverzami. S narůstající časovou prodlevou ale klesá pravděpodobnost, že by se ze sutin mohl dostat někdo živý.

Městský statik Petr Macháň už zřícenou budovu jednou pohlédl, stejně jako okolní domy. Vedlejší budovy jsou sice v pořádku, nicméně i tak je museli jejich obyvatelé z bezpečnostních důvodů opustit.

Neodborný zásah

Budova, která stála ve vnitrobloku, spadla s největší pravděpodobností proto, že stavbaři udělali v suterénu příliš velký otvor v nosné zdi. Po tomto zásahu se zřítily všechny čtyři stropy.

Projekt přestavby domu v Soukenické ulici podle starosty Prahy 1 Petra Hejmy obsahuje jak rekonstrukci jedné části objektu, tak demolici dalších dvou. "Jedna část objektu už byla zdemolována, druhá měla být demolována teď. Pak měla být dokončena realizace celého projektu," upřesnil Hejma.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starosta Prahy 1 Petr Hejma mluvil o zříceném domě v pražské Soukenické ulici.

Majitelem domu je údajně španělský investor. Stavební povolení získal v roce 2006. "Je ale potřeba prověřit, zda stavebník přesně postupoval v souladu s vydanými povoleními," dodal Hejma.

Pod třemi a půl metry suti jsou stále uvězněni asi čtyři dělníci. "Pravděpodobně jsou na místě čtyři zavalení lidé, hasiči intenzivně pracují na jejich záchraně," řekl mluvčí hasičů Pernica.

Pro jejich záchranu povolali hasiči i speciální sací bagr z Hradce Králové. ten by měl odstraňování trosek urychlit. Hasičům, kteří se musí sutí probírat ručně, zatím pomáhá kromě psů i termokamera a echolokace.

Policejní psi našli dvě helmy, které by mohly dělníkům patřit. Určili také dvě místa, kde by mohli zasypaní muži být. Hasiči se k nim snaží prokopat štoly. Očekává se, že zásah potrvá zřejmě celou noc.

Igor Maňour, Jana Zemanová, Martin Drtina, Jan Herget, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme