Před izraelským soudem hoří bitva o pozůstalost po F. Kafkovi

V Izraeli se rozhořela urputná právní bitva o unikátní písemnou pozůstalost po pražském spisovateli Franzi Kafkovi. Píše to deník Ha'arec, který si právně vymohl přístup na jednání soudu v Tel Avivu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Franz Kafka - 1906

Franz Kafka - 1906 | Foto: Zenodot Verlagsgesellschaft mbH

Dosud nezveřejněné texty měl u sebe Kafkův přítel, další světoznámý literát Max Brod, který se usadil v izraelské metropoli. Teď mají Kafkovy písemnosti dědičky ženy, které Brod celý archiv přenechal. Usilují ale o ně také izraelská Národní knihovna a německý Literární archiv.

Izraelci tvrdí, že pozůstalost po židovských autorech Brodovi i Kafkovi patří jim. Němci zase argumentují, že Brod ještě za svého života slíbil materiály právě jejich instituci.

Když Brod před 40 lety zemřel, přenechal všechno své sekretářce Esther Hoffeové. Ta před dvěma lety zemřela a její dcery se nechtějí dědictví vzdát. Podle svých právníků osmdesátileté ženy hrozí, že než dát Kafkovy rukopisy Národní knihovně, raději spáchají sebevraždu.

Texty mají ve zděděném bytě a také v bankovních trezorech. Emocemi nešetří ani zástupce Národní knihovny - ten u soudu křičel, že staré ženy musejí okamžitě odevzdat klíče a Kafkovu pozůstalost vydat židovskému státu.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme