Slovenští soudci se postavili proti předsedovi Nejvyššího soudu

Na Slovensku vypukla válka soudců. Muži a ženy v talárech se otevřeně postavili proti předsedovi Nejvyššího soudu Štefanu Harabinovi a viní ho ze zastrašování a šikanování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudcovské kladívko

Soudcovské kladívko | Foto: Fotobanka stock.xchng

Šéf Nejvyššího soudu odstraňuje z justice nepohodlné kolegy a údajně koncentruje do rukou obrovskou moc. Soudci proto žádají o pomoc vládu, prezidenta a také mezinárodní organizace.

Sporý muž v kostkované košili Peter Paluda ještě před pár týdny oblékal talár a jako člen Nejvyššího soudu vynášel konečné verdikty nad obžalovanými.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenští soudci se postavili proti předsedovi Nejvyššího soudu

Pak však podal trestní oznámení na šéfa Nejvyššího soudu za porušení několika zákonů a v justici skončil. "Jsem doma a studuji. Dal jsem se na jazyky, věnuji se víc rodině, trochu sportuji. To jsou teď mé zájmy," říká Paluda.

Připouští i možnost návratu do justice: "Pokud Soudní rada přehodnotí svoje stanovisko o disciplinárním stíhání, v tom případě ztrácí smysl i dočasné pozastavení výkonu funkce a vrátím se zpět do práce."

Ovšem předsedou Soudní rady je právě šéf Nejvyššího soudu. Podle soudců je to ukázkový konflikt zájmů a obávají se, že na ně může kdykoliv přijít řada. Myslí si to i další člen Nejvyššího soudu Miroslav Gabalec, který má také na krku disciplinární řízení.

"Jistě to není kvůli tomu, že rozhoduji dobře a správně, ale možná, že nerozhoduji tak, jak si to někdo představuje. To je asi ten motiv, který mě velmi zarazil," podotýká Gabalec.

"Štefan Čistič" a Mečiarův muž

Všechna tato obvinění šéf Nejvyššího soudu Štefan Harabin odmítá. Soudce prý vyhazuje z justice za liknavost, neschopnost a průtahy v soudních jednáních. Odmítl to o tom však mluvit.

Hlasitě se Harabina zastává jenom Vladimír Mečiar z HZDS. "Celé je to politická fantasmagorie. Nikdo nebyl za názor potrestaný," tvrdí předseda Hnutí za demokratické Slovensko.

Štefan Harabin je Mečiarův člověk a jeho zásluhou se stal ministrem spravedlnosti a poté i předsedou Nejvyššího soudu. Komentátoři ho označují za "Štefana Čističe", ovšem v negativním smyslu slova.

Otevřenou výzvu vládě a prezidentovi proti jeho postupu podepsalo přes sto slovenských soudců, což je asi desetina z celkového počtu. Nic podobného ještě Slovensko nezažilo.

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme