Francie se chystá na vypínání analogové televize

2. říjen 2009

Země galského kohouta začala s informační kampaní k vypínání analogového televizního signálu. To mělo původně odstartovat v listopadu, začne ale až v únoru, kdy skončí analog v Alsasku. Jízdní řád digitalizace je naplánován až do druhého pololetí roku 2011. Až na tři výjimky se bude analog vypínat směrem od severu k jihu: půl země příští rok, druhá polovina v roce 2011. UVNITŘ VIDEO

Na vypínání Francouze upozorňuje podobně jako u nás informační kampaň, pro Alsasko začíná v těchto dnech. Čtvrt roku před vypnutím musí mít na sobě všechny analogové televizory prodávané v příslušném regionu nálepku, která varuje zákazníka, že si kupuje přístroj, který sám o sobě není schopen digitální vysílání přijímat. Do schránek dostanou všichni obyvatelé informační leták, na zalidněných místech se objeví informační stánky a v plánu je i názorná road show.

V základní nabídce, která bude stejná na celém území, je řada neplacených programů: TF1, France 2, France 3, France 4, France 5, Canal+, Arte, M6, Direct8, W9, TMC, NT1, NRJ12, LCP (přenosy z parlamentu), BFM TV, iTélé, Virgin 17 a Gulli. K těm se přidává ještě v každém regionu i místní vysílání, a rovněž budou k dispozici i placené programy (například Eurosport nebo další stanice z řady Canal+). Francouzi si mohou vybírat z pěti multiplexů standardních programů a jednoho s pěti stanicemi ve vysokém rozlišení.

Mapa pokrytí Francie digitálním televizním signálem

Informační kampaň zaštiťuje slogan "Tous au numérique!", jehož grafickou podobu doplňují dvě běžící televizní obrazovky. Obecná kampaň je celostátní a začala 20. září; zdůrazněna je vždy pro vypínaný region, nyní tedy pro Alsasko. Vláda má na kampaň celkem připraveno 352 milionů euro. Částka zahrnuje i příspěvky pro seniory a zdravotně postižené (50 milionů euro), další peníze padnou na dokrytí horských oblastí a odlehlých míst, kde žije asi 5 % obyvatel Francie.

Nejvýraznějším prvkem kampaně je nejspíš televizní klip s animovanými televizory. Vyrobila ho agentura BDDP Unlimited:

Naprostá většina Francouzů může už teď přejít na digitální vysílání: jeho signál pokrýval v srpnu 2009 kolem 88 % obyvatel.

autoři: Filip Rožánek , Pavlína Pelcová
Spustit audio