Česko ocenilo osobnosti, které ho ve světě propagují

Ministr zahraničí Jan Kohout předal v Černínském paláci ceny Gratias Agit 2009 za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Mezi oceněnými je letos například polský publicista Mariusz Szczygiel z Polska, který je autorem knihy Gottland. Ta se u nás i v Polsku stala bestsellerem a popisuje nejednoznačné příběhy z československých dějin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ministr zahraničí Jan Kohout

ministr zahraničí Jan Kohout | Foto: Tomáš Adamec

Ministr zahraničí ale ocenil i překladatel a někdejšího zpěváka undergroundové skupiny The Plastic People of the Universe Paula Wilsona z Kanady nebo papežskou kolej Nepomucenum. Cenu získal i předsedova rakousko-česko-bavorského spolku pohraničních obcí Walter Höllhuber, který se snaží podporovat česko-rakouský dialog.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejen o své knize Gottland mluvil na Radiožurnálu polský publicista Mariusz Szczygiel.

Cenu Gratias Agit také obdržel ruský historik Nikolaj Ivanovič Dmitrijev, který se zasloužil o výstavbu památníku československých legionářů v Jekatěrinburku.

"Cena je udělovaná nejenom českým krajanům, ale i přátelům České republiky, kteří vedle své profese a hlavně bez nároku na jakoukoli odměnu Českou republiku prezentují a propagují v zahraničí. Velmi často jsou mezi laureáty překladatelé, vědci, podnikatelé a mecenáši," uvedl Tomáš Pernický z ministerstva zahraničí.

Cena Gratias Agit 2009 má tvar zeměkoule, ve které je vyrytý státní znak České republiky a podpis ministra zahraničí. Cenu letos dostalo 12 osobností a jedna instituce.

Květa Moravcová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme