Příčinou zřícení domu v Praze byl asi nepovolený zásah do statiky

Hasiči stále prohledávají trosky spadlého domu v centru Prahy. Práce se ale po zpevnění budovy zrychlily. Hasičům už se díky tomu podařilo odstranit přibližně polovinu suti. Kvůli prasklinám ale hasiči musejí dům stále zpevňovat trámy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky zříceného domu v pražské Soukenické ulici.

Trosky zříceného domu v pražské Soukenické ulici. | Zdroj: ČTK

Pod sutinami uvízli čtyři dělníci, kteří pracovali na rekonstrukci budovy. Záchranářům se je ale stále nedaří najít. Také příčina zřícení zůstává nejasná. Podle starosty Prahy 1 Petra Hejmy dělníci pravděpodobně bez povolení zasáhli do statiky objektu.

"Stavební úřad podrobně prozkoumal stavebně-technickou dokumentaci a vydané stavební povolení, na základě kterého stavebník měl provádět práce bez výrazného zásahu do technických konstrukcí domu. V současné době lze s velkou pravděpodobností konstatovat, že byly provedeny práce nad povolený rámec se zásahem do statiky objektu," řekl Hejma pro televizi Nova.

Starosta zároveň uvedl, že tyto spekulace se budou moci potvrdit až po úplném vytěžení všech sutin.

"Navíc jsem si vyžádal informaci o dalších přibližně 14 objektech podobného charakteru v centru města, abychom do budoucna předešli opakování takové tragédie," dodal ještě Hejma.

Příčinu neštěstí stále vyšetřuje policie

Kdo neštěstí zavinil, už vyšetřuje policie. Nejpravděpodobnější je podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti. "Tato právní kvalifikace události se ale může v budoucnu změnit, a to na základě skutečností, které budou zjištěny," říká mluvčí Iva Knolová.

Příčinou pádu čtyř stropů ve vnitřní části domu mohl být podle statika neodborný zásah do nosné zdi v suterénu budovy. Možné ale také je, že neštěstí vyvolaly stavební úpravy v horních patrech.

V současné době policejní komisař vyslechl několik svědků události a zajistil důkazy.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Jakub Šídlo, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme