Hasiči našli v troskách zříceného domu čtyři mrtvé dělníky

V sutinách zříceného domu v centru Prahy záchranáři v noci našli těla čtyř zavalených dělníků. Žádný z nich neštěstí nepřežil. Neobývaný dům se zřítil v pátek, nikdo jiný by už pod troskami být neměl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Porada záchranářů na dvoře poškozeného domu

Porada záchranářů na dvoře poškozeného domu | Foto: Tomáš Adamec

Totožnost mrtvých dělníků prověřují policisté. Podle neoficiálních informací pocházely dva z Ukrajiny a dva z Bulharska. Totožnost jednoho mrtvého už potvrdila Ukrajinská ambasáda.

První dva mrtvé dělníky objevili hasiči asi dvě hodiny před půlnocí, v místě, které označili záchranářští psi. "Přibližně po 33 hodinách objevili hasiči nejdříve jedno a potom druhé tělo," řekl večer Radiožurnálu mluvčí hasičů Vít Pernica.

"Leželi přibližně metr až dva metry od sebe, v jednom z míst, které označil pes. Po vyproštění lékařka záchranné služby u obou konstatovala smrt."

Další dvě oběti pak záchranáři vyprostili v nočních hodinách. Nikdo další by už v sutinách podle hasičů být neměl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vít Pernica popisuje nalezení prvních dvou dělníků

"Nyní probíhá prohlídka se psy, prohlíží se celé to suťoviště, aby se s jistotou potvrdilo, že se na místě už nikdo další nenachází," uvedl nad ránem mluvčí hasičů.

Po prověření, že se v sutinách už nikdo další nenáchází, hasiči zásah ukončili. Hasiči po dělnících pátrali téměř 40 hodin. Práci museli několikrát přerušit, protože zbylé zdi hrozily zřícením.

"Na místě zůstaly ještě vzpěry, na nichž budou hasiči pracovat. Zásah, směřující k záchraně osob už byl ale ukončen," vysvětlil mluvčí hasičů Pernica.

Vnitřní část neobývaného domu v Soukenické ulici 25 se zřítila v pátek po poledni. Podle některých místních obyvatel byl objekt zchátralý a už zhruba tři roky prázdný. Majitel údajně plánoval dům přestavět na hotel.

Příčinou pádu čtyř stropů ve vnitřní části domu mohl být podle statika neodborný zásah do nosné zdi v suterénu budovy. Možné ale také je, že neštěstí vyvolaly stavební úpravy v horních patrech.

Kdo neštěstí zavinil, vyšetřuje policie. Nejpravděpodobnější je podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti.

"Tato právní kvalifikace události se ale může v budoucnu změnit, a to na základě skutečností, které budou zjištěny," řekla policejní mluvčí Iva Knolová

Marika Táborská, Jakub Šídlo, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme