Janota připravuje další úsporný balíček

Ministr financí Eduard Janota na jaře navrhne druhý balíček úsporných opatření pro rok 2011 a další léta. Řekl to v České televizi a zároveň vysvětlil, na čem by stát mohl ušetřit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Eduard Janota

Ministr financí Eduard Janota | Foto: Tomáš Adamec

"Bude muset přehodnocovat nejen mandatorní výdaje sociálního charakteru ale i jiné výdaje. Já jsem navrhoval například řešit problém stavebního spoření a byl jsem opětovně odmítnut, že to nejde, i když vím, že v sousedním Německu a Maďarsku to provedli, tím způsobem, který jsem navrhoval," uvedl Janota.

"My se k těmto věcem budeme muset vrátit, protože stávající úroveň z hlediska platné daňové legislativy zdaleka neumožňuje financovat rozpočet tak, aby se blížil ne ke třem ale ke čtyřem procentům," dodal ministr.

Podle Janoty by se měla také otevřít debata o větší progresi zdanění. Nový úsporný balík se tak neobejde bez rozsáhlé změny zákonů.

S Janotovými návrhy souhlasí bývalý ministr financí a zakladatel strany TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by měl Janota svému nástupci v úřadu připravit několik variant, ze kterých si následně vybere strana, která zvítězí ve volbách.

Šárka Slezáková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme