O prioritách vlády jednali šéfové ODS, lidovců a TOP 09

O dalších prioritách kabinetu Jana Fischera jednal večer předseda ODS Mirek Topolánek s předsedy lidovců a TOP 09 Cyrilem Svobodou a Karlem Schwarzenbergem. Původně se na jednání měli sejít zástupci všech stran. Poté, co ale pozvání odmítl předseda ČSSD Jiří Paroubek, se schůzka zúžila jen na zástupce těchto tří stran.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bývalý premiér Mirek Topolánek

bývalý premiér Mirek Topolánek | Foto: Tomáš Adamec

Schůzky se odmítl kromě Sociálních demokratů zúčastnit i premiér Jan Fischer, podle kterého jednání bez ČSSD ztrácí smysl. Na jednání nepřišla ani Strana zelených.

Předsedové tří stran se shodli hned na několika prioritách. Mezi nimi jsou například prosazení nového občanského zákoníku, boj s korupcí nebo rychlá ratifikace Lisabonské smlouvy v okamžiku, kdy ji projedná ústavní soud.

Po jednání lídrů tří parlamentních stran řekl předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda, že prezident Václav Klaus by měl vyzvat senátory, kteří podali další ústavní stížnost na lisabonskou smlouvu, aby ji stáhli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rychlou ratifikaci Lisabonské smlouvy jako jednu z priorit nového mandátu kabinetu zmínil Karel Schwarzenberg.

Rychlá ratifikace ,Lisabonu'

Právě ratifikaci lisabonské smlouvy jako jednu z priorit nového mandátu kabinetu zmínil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

"Bylo by velice prospěšné pro naši republiku, aby bezprostředně po rozhodnutí ústavního soudu, pan prezident konal. Naše pozice v Evropě se den co den zhoršuje. Dostáváme se do izolace a samozřejmě naše zájmy tím strašně trpí. Tudíž je to opravdu v našem státním i národním zájmu, aby ratifikace byla dokončena podpisem pana prezidenta," řekl Schwarzenberg.

Nicméně i tak se podle předsedy KDU-ČSL Svobody mohlo dohodnout daleko více. "Byla to promarněná šance. Mohlo se dohodnout více, ale bylo nás málo," řekl v pořadu Stalo se dnes Svoboda.

Předseda ODS Mirek Topolánek schůzku svolal, protože se chtěl s předsedy ostatních stran pobavit nad dalším mandátem vlády. "Protože tato vláda žádný mandát nemá. A sestavovat programové prohlášení vlády bez mandátu je nesmysl," řekl ještě před schůzkou Topolánek.

Vláda nemá mandát

Topolánek také uvedl, že na sestavení překlenovací vlády přistoupil s velkými personálními ústupky jen proto, že měla být sestavena do předčasných voleb.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ODS M. Topolánek o mandátu současné vlády

"Předčasné volby nejsou a tato vláda nemá mandát. Musíme se tedy minimálně bavit o tom, jaký mandát mít bude. Pokud se Jan Fischer chce opírat ve sněmovně o levici, tak to musí deklarovat," uvedl Topolánek.

Podle Topolánka šéfovi ČSSD současné složení Fischerovy vlády vyhovuje, protože do ní dosadil politiky místo úředníků.

"V situaci, kdy sedí v kabinetu pan ministr Pecina, který dělá poměrně nevratné změny jak z hlediska programu, tak i personálního obsazení, nemůžu věřit Jiřímu Paroubkovi, že nechce tichou cestou vládnout bez toho, že by převzal jakoukoliv odpovědnost," řekl.

Pokud měl podle předsedy ODS Jiří Paroubek tu sílu, aby shodil vládu 24. března, měl mít sílu sestavit kabinet na platformě hlasů, které vyslaly nedůvěru Topolánkově vládě.

Nová důvěra

"Pokud nemá tuto sílu a odvahu, nesmí se ale skrývat za vládu překlenovací, která má vládnout dnes už do řádných voleb a musí mít odvahu bavit se o tom, s čím tato vláda předstoupí před sněmovnu a na čem získá novou důvěru," dodal Topolánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ČSSD chce o budoucnosti Fischerovy vlády jednat jen s předsedy stran, které její členy nominovaly a premiérem. Potvrdil to v rozhovoru v publicistické části Ozvěn dne.

Jiří Paroubek chce o budoucnosti vlády jednat jen s předsedy stran, které její členy nominovaly - tedy ODS a Stranou zelených. Přizvat chce i premiéra Fischera. Potvrdil to v rozhovoru v publicistické části Ozvěn dne.

"Schůzka byla svolávána zcela nevhodně. Dozvěděl jsem se o ni přes média. Byl jsem tam nějakým způsobem jakoby předvolán před lídry bývalé Topolánkovy koalice a nemíním se zúčastňovat nějaké tryzny za tuto koalici," řekl Paroubek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cyril Svoboda mluvil o pondělní schůzce politiků.

Předseda ČSSD nechce o mandátu vlády jednat s "přeběhlíky" TOP 09 a lidovci, kteří na jaře vládu nepodpořili.

"Nechápu, proč by tam měl sedět předseda KDU-ČSL Svoboda, který ještě nedávno řekl, že Fischerovu vládu podporovat nebude. A proč by tam měl sedět pan Kalousek, který zastupuje jakousi stranu přeběhlíků. Tady byla sestavena vláda třemi stranami, které převzaly odpovědnost. Nevím, proč bychom měli jednat s jinými stranami," řekl Paroubek.

Podle něj by tam pak stejnou logikou mohli sedět komunisté nebo představitelé Demokratické strany zelených.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda SZ Ondřej Liška hovořil na Rádiu Česko o možném vyústění dnešní schůzky předsedů některých parlamentních stran kvůli mandátu vlády.

Podle předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody ale schůzka smysl má. "Schůzka má smysl a já na ní půjdu," řekl Svoboda s tím, že je dobré vyslechnout vizi předsedy ODS.

Formát je špatný

Vláda má nicméně podle Svobody důvěru. "Nemyslím si, že by byla nyní potřeba zabývat se otázkou důvěry vlády," řekl Svoboda.

"My jsme přijali zprávu o konání schůzky s tím, že to bude setkání všech parlamentních stran. Poté, co pan premiér Fischer i předseda ČSSD Paroubek oznámili, že se schůzky nehodlají zúčastnit z důvodů sporů s ODS o personálním obsazení vlády, bylo zřejmé, že formát je špatný. To znamená, že tam nejdeme," uvedl pro Rádio Česko pověřený předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Podle něj jsou zelení naopak ochotni a připraveni zúčastnit se schůzky, které se zúčastní ti, kteří umožnili vznik Fischerovy vlády. "Pan premiér by měl hrát tu roli, která mu byla dána - jakousi konsolidační roli. Měl by vyzvat předsedy stran, které umožnily vznik jeho vlády, aby spolu jednaly jak v programových, tak v personálních záležitostech," uvedl Liška.

Jan Pokorný, Lenka Buriánková, Ondřej Černý, Katarína Brezovská, Tomáš Pancíř, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme