Vláda by měla vybrat komisi pro velkou ekologickou zakázku

Už po dnešním zasedání vlády bychom mohli vědět, kdo bude posuzovat nabídky v soutěži na obří státní zakázku na likvidaci ekologických škod v odhadované hodnotě kolem 115 miliard korun. Kabinet by měl hodnotící komisi pro takzvanou zakázku století vybrat už dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skládka

Skládka | Foto: Digital vision

Návrh zadat odstranění ekologických škod jedné firmě budí už téměř dva roky protichůdné reakce - kritici upozorňují na rizika korupce a předražení prací. Zastánci obří zakázky argumentují rychlým řešením léta odkládaného závazku.

Podle ministra financí Eduarda Janoty by vláda měla dostat od politiků "jasné mantinely", jaká hodnota zakázky je ještě přijatelná. České televizi řekl, že za současné situace nelze tendr zrušit.

Přehrát

00:00 / 00:00

E.Janota a E. Tylová v Rádiu Česko o zakázce na odstraňení ekologiclých škod

O zakázku se momentálně ucházejí tři firmy: Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental Services. Do 13. října mají předložit své finanční nabídky. Odborná komise pak bude mít 90 dnů na to, aby vládě navrhla vítěze.

Návrh na sjednocení všech požadavků na likvidaci škod do jednoho balíku a předání této zakázky jedné firmě vznikl na ministerstvu financí, jak už bylo řečeno, před dvěma lety.

Úřad tvrdí, že pokud by se ekologické škody odstraňovaly zadáváním jednotlivých zakázek, nestihl by stát podle ministerstva do roku 2015 dostát svým závazkům. Ředitelka České inspekce životního prostředí Eva Tylová k tomu Rádiu Česko řekla.

"Musím říci, že nám není obecně jasné, kde se termín 2015 vzal," řekla Tylová. Podle ní nabyvatel převzal majetek, na kterém byla kontaminace, a stát se mu bez termínu zavázal, že závadu odstraní. Jak zdůraznila, nikdy nebylo na žádném podniku vymáháno rozhodnutí, jehož naplnění nemohl sám ovlivnit.

Milan Kopp, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme