Fischer svolal politiky kvůli mandátu vlády na pátek

Premiér Jan Fischer se rozhodl svolat na pátek zástupce stran, které podpořily vládní balíček rozpočtových úspor. Tedy všech, s výjimkou komunistů. Diskutovat by měli o dalším mandátu vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Fischer

Jan Fischer | Foto: Tomáš Adamec

Kromě zástupců ODS, ČSSD, TOP 09 a KDU-ČSL pozval Fischer i poslankyni Olgu Zubovou jako zástupkyni Demokratické strany zelených (DSZ).

Právě obsazení páteční schůzky se ale některým stranám nelíbí. "Mám potíže s obsazením lidí, kteří na jednání přijdou. Především TOP 09 ještě žádnou stranou není, což je otázka spíš technická, ale paní Zubová nerepresentuje žádnou politickou stranu," řekl v pořadu Stalo se dnes předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cyril Svoboda mluvil o pondělní a páteční schůzce kvůli dalšímu mandátu vlády.

Sociální demokracie zapakovala, že nebude požadovat hlasování o důvěře vládě. ČSSD by ale chtěla, aby premiér předložil dodatek k programovému prohlášení vlády na zbývající měsíce.

"Jde o to dokončit rozpočet, soustředit se na evropské fondy, mělo by se připravit přebudování struktury deficitů, vyjasnit a ukončit problémy s otázkou ekologických škod a privatizací ČSA," upřesnil některé možné body dodatku místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Hlasování o důvěře

Přehrát

00:00 / 00:00

Lubomír Zaorálek a Petr Nečas mluvili o páteční schůzce, kterou svolal premiér Jan Fischer.

Předseda ODS Mirek Topolánek schůzku přivítal a potvrdil účast. Zda nastalé změny řešit pomocí dodatku k programovému prohlášení nebo dohodou demokratických stran, je nicméně podle místopředsedy ODS Petra Nečase ještě otázkou dalšího jednání. "Každopádně jsme přesvědčeni, že širší politická shoda nad touto agendou je přínosná," řekl Nečas.

ODS podle něj nebude trvat na hlasování o důvěře vlády. Kamenem úrazu ale nadále zůstává působení Martina Peciny ve funkci ministra vnitra.

Absence významného hráče

Premiér Fischer svolal novou schůzku, protože se nezúčastnil té, kterou na pondělní večer naplánoval předseda Občanské demokratické strany Mirek Topolánek. Fischerovi vadilo, že předseda ČSSD Jiří Paroubek předem oznámil svou neúčast.

"Považuji absenci významného hráče - šéfa ČSSD - za velmi vážnou a opakuji, že bych měl velké obavy nad konkrétními výsledky. Mě vždycky zajímá výsledek, takže z tohoto důvodu jsem se takto zachoval," vysvětlil premiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Fischer o neúčasti na dnešní schůzce

Předseda ČSSD Jiří Paroubek by ale chtěl, aby na pátečním jednání byli také komunisté, kteří Janotův balíček nepodpořili. O záležitostech kolem vlády naopak odmítá debatovat s TOP 09, neboť strana nezískala svou parlamentní pozici ve volbách.

Předseda sociální demokracie také řekl, že by měl premiér během několika dní předložit stranám dodatek o programovém prohlášení vlády.

Priority mandátu

"V zájmu stability vlády a země očekávám, že vláda připraví zhruba do týdne návrh programového dodatku, o kterém bychom mohli jednat na půdě Poslanecké sněmovny do 20. října."

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Paroubek o vládním programovém dodatku

"A samozřejmě předpokládám, že na bázi těch stran, které tuto vládu ustavily, bude provedena předběžná debata," dodal Paroubek.

S prioritami doplněného mandátu vlády chce Fischer seznámit Poslaneckou sněmovnu v době, kdy bude projednávat rozpočet na příští rok, tedy přibližně 20. října.

Na dnešní setkání politiků, které inicioval předseda ODS, kromě Topolánka zřejmě dorazí už jen předsedové KDU-ČSL a TOP 09 Cyril Svoboda a Karel Schwarzenberg.

Marika Táborská, Václava Marešová, Květa Moravcová, Veronika Sedláčková, Alice Kottová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme