Bobošíková: Když neprojdu do Sněmovny, v politice končím

Neúspěch v příštích volbách do Poslanecké sněmovny by pro Janu Bobošíkovou znamenal konec v České politice. Řekla to ve vysílání Rádia Česko. "Tyto volby do Poslanecké sněmovny jsou pro mě opravdu volby poslední. V momentě, kdy bych neuspěla, tak bych už dál neoslovovala českou veřejnost a nechtěla bych její důvěru pro své působení v politice," řekla Bobošíková v diskusním pořadu Studio Česko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Bobošíková

Jana Bobošíková | Foto: Marián Vojtek

Se Zemanem jedině bez Šloufa

Bývalá televizní moderátorka a europoslankyně je v posledních týdnech spojována se Stranou práv občanů, kterou chtějí založit lidé sdružení ve skupině Přátelé Miloše Zemana. Jeho návrat by podle Bobošíkové české politické scéně pomohl, ovšem pouze za určitých podmínek.

"Považuji návrat Miloše Zemana, který by s sebou táhl pana Šloufa v podobě nějakého kandidáta nebo významného funkcionáře ve straně, za krok do prázdna. Návrat Miloše Zemana, kterému by viditelně po boku stál pan Šlouf, by byl v podstatě kontraproduktivní.

Pokud by Miroslav Šlouf měl ve straně nějakou funkci, tak je to něco, co podle mého názoru diskvalifikuje návrat Miloše Zemana do politiky," vymezila ve vysílání Rádia Česko Jana Bobošíková své případné angažmá ve Straně práv občanů neúčastí bývalého šéfa poradců premiéra Miloše Zemana Miroslava Šloufa. Při splnění této podmínky vyjádřila zájem s touto stranou spolupracovat.

Na ústavní stížnost jsem připravena

Jana Bobošíková patří k nejhlasitějším kritikům Lisabonské smlouvy v České republice. V momentě, kdy by Ústavní soud nevyhověl stížnosti 17 senátorů a shledal Lisabonskou smlouvu v souladu s českým ústavním pořádkem, tak by ke své avizované stížnosti nepřistoupila.

"V takovém případě ne, protože to už by byla pouze obstrukce a obsahově by byla ta stížnost nepřípustná. Pokud Ústavní soud řekne, že posoudil Lisabonskou smlouvu jako celek, nikoliv její jednotlivé části, tak pak by to byla prostá obstrukce a já nechci nic obstruovat. Pokud Ústavní soud posoudí pouze některé části, nebo pokud tu stížnost odmítne z nějakých důvodů, tak potom je zde prostor na další ústavní stížnost," řekla Rádiu Česko bývalá europoslankyně Jana Bobošíková. Práce na případném podání ústavní stížnosti podle ní teprve začínají. K podání je nezbytných 41 poslaneckých podpisů a na jejich sběru pracují poslankyně ODS Eva Dundáčková a Alena Páralová společně s nezařazeným poslancem Janem Schwippelem. Dosud mají přislíben podpis 10 poslanců.

Na britské referendum nečekejme

Podle Jany Bobošíkové by také případné odmítnutí Lisabonské smlouvy měla zvládnout sama Česká republika, která by se neměla schovávat na případné referendum, které po svém očekávaném vítězství v příštím roce chtějí vypsat konzervativci vedení Davidem Cameronem.

"Čekat na eventuální britské referendum je alibismus. Česká republika, pokud je suverénním státem, tak musí v této záležitosti bez ohledu na mezinárodní nátlak nebo potlesk rozhodnout sama, konstatovala v diskusním pořadu Studio Česko Jana Bobošíková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ondřeje Černého je předsedkyně strany Politika 21 Jana Bobošíková. Proč uvažuje o angažmá ve stejné straně jako Miloš Zeman, když programově blízká jí byla ODS? Chystá se podat ústavní stížnost na Lisabonskou smlouvu?

Marián Vojtek, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme