Senátoři odmítli zdanění náhrad ústavních činitelů

Platy ústavních činitelů se sníží o čtyři procenta, finanční náhrady by se jim ale nedanily. Rozhodli o tom senátoři, kteří s příslušným pozměňovacím návrhem vrátili návrh zákona na snížení platů ústavních činitelů zpět do poslanecké sněmovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schůze Senátu

Schůze Senátu | Foto: www.senat.cz

Sněmovnou navrhované zdanění náhrad prezidenta, členů vlády, zákonodárců nebo soudců, obsažené v úsporném balíčku, by bylo podle expertů z ministerstva financí těžko proveditelné. Senát tedy situaci vyřešil pozměňovacím návrhem k zákonu na snížení platů ústavních činitelů.

O zdanění náhrad rozhodli poslanci změnami v úsporném ,Janotově' balíčku, do zákona o snížení platů ústavních činitelů už ale tuto změnu nezapracovali.

Na žádost ministerstva financí proto senát napravil chybu, která vznikla ve sněmovně.

"Ten zákon, který k nám přišel z poslanecké sněmovny, byl v praxi neaplikovatelný, protože zdaňoval náhrady, které byly ze zákona osvobozeny od daně z příjmu. Nelze něco danit, když je to v jiném zákoně od daně osvobozeno. Proto jsme přijali pozměňovací návrh k zákonu na snížení platů ústavních činitelů, který snižuje platy ústavních činitelů o čtyři procenta, a tím snižuje o čtyři procenta i náhrady, které s platem souvisejí," vysvětlila senátorka Rippelová z ČSSD.

Podle senátora za ODS Jaroslava Kubery je v současné podobě zákon je neuplatnitelný, protože současně platí zákon o platech ústavních činitelů.

"Nechtěli jsme opravovat celý balíček, proto jsme to opravili v zákonu o platech ústavních činitelů. Kdybychom otevřeli celý balíček, mohl by celý padnout. Vracíme to nyní do sněmovny, předpokládáme, že to přijme. V praxi to znamená, že platy se snižují o čtyři procenta a náhrady také tak," vysvětlil Radiožurnálu Kubera.

Čtyřprocentním snížením platů ústavních činitelů, které odpovídá zamýšlenému snížení mezd ve státní sféře, má stát příští rok ušetřit 126,7 milionu korun. Snížení se týká 4800 lidí. V případě zhruba 3500 představitelů státní moci a soudců státní rozpočet podle vlády ušetří kolem 95,5 milionu korun. Za 1300 státních zástupců úspora činí asi 31,2 milionu korun.

Věra Pfeifferová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme