Pankrácké věznici je 120 let, vystoupí Chinaski

Nejznámější věznice v České republice Praha-Pankrác si připomíná 120 let od svého založení. V rámci výročí před odsouzenými vystoupí kapela Chinaski.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pankrácká věznice

pankrácká věznice | Foto: Marián Vojtek

Pankrácká věznice, jejíž historie sahá do devadesátých let 19. století, byla za své existence zneužívána různými režimy, které v zemi momentálně vládly.

Za druhé světové války fungovala jako vyšetřovací vazba gestapa a popraviště za použití gilotiny. V 50. letech tam komunisté popravovali politické vězně, například Miladu Horákovou.

V současné době zajišťuje pankrácká věznice výkon vazby obviněných mužů a částečně výkon trestu odnětí svobody u mužů ve věznici typu s dohledem, dozorem a ostrahou. Nyní je tam 986 vězňů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Uplynulo 120 let od založení věznice v Praze na Pankráci

"Z toho je kolem 180 cizinců. Toto číslo zvyšuje hlavně oddělení výkonu vazby, ve výkonu trestu jich máme pouze 19. Dá se říct, že jsou u nás cizinci z více než 30 zemí," řekl Radiožurnálu ředitel vazební věznice Praha - Pankrác, Radek Kutiš.

V minulosti se hovořilo o tom, že by se věznice měla prodat a vězni odstěhovat. "Toto téma bylo hodně živě diskutované a hrozilo zrušení věznice, ale nyní to aktuální není. V červnu jsme obdrželi z ministerstva spravedlnosti dopis, ve kterém jsme ubezpečování, že ve střednědobém horizontu je pankrácká vazební věznice pro ministerstvo nezbytně nutná. A také v dlouhodobém horizontu je její prodej málo pravděpodobný," uvedl Kutiš.

Ve věznici vystoupí Chinaski

V rámci 120. výročí pankrácké věznice vystoupí skupina Chinaski. Populární písně si užijí odsouzení v režimu s dohledem, dozorem a ostrahou.

Kromě Michala Malátného bude zpívat i jeho spolužák a kolega z vazební kapely Léthé Luboš Mydlář. Ten si odpykává trest za hospodářskou kriminalitu a jak sám řekl, na tohle vystoupení nezapomene ani po svém propuštění v roce 2013.

Vystupovaní hudebníků ve věznicích má svoji dlouhou tradici. V 60. letech minulého století uspořádal dva slavné koncerty ve známé americké věznici Folsom zpěvák Johnny Cash.

Loni například v německé věznici v Rottenburgu vystoupila britská rocková skupina Uriah Heep. V českých končinách do Vinařic na Kladensku zavítala dvojice Bobr & Motýl nebo rocková skupina Krleš.

Ve věznici Horní Slavkov se zase nedávno konal předvánoční koncert vězeňské kapely Gádžorom. V plzeňské věznici Bory zase zazpívala písničkářka Eva Henychová.

Jan Pokorný, Katarína Brezovská, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme