Zakopané mince vyprávějí o těžkých časech

Mince, které lidé zakopávali v nebezpečných časech, přinášejí nový pohled na jedno neklidné období římské historie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stříbrné mince v depozitáři Archeologického muzea SNM

Stříbrné mince v depozitáři Archeologického muzea SNM | Foto: Slovenské národní muzeum

První století před naším letopočtem bylo v Itálii dobou nebývalého kulturního rozmachu, kterou známe z děl Vergilia, Cicera nebo Caesara. Některá základní fakta - například přibližná velikost populace v době pozdní Římské republiky - nám ale zatím chybějí. Podle historických záznamů se totiž zdá, že počet obyvatel mohl během prvního století před naším letopočtem buď klesnout, nebo se naopak zdvojnásobit. Výzkumníci z University of Connecticut se nyní pokoušejí vyřešit otázku populační velikosti pomocí zakopaných mincí.

V neklidných dobách starověku si lidé svůj majetek v podobě hromádky mincí často ukrývali tak, že jej zakopali do země. Šlo o obecný fenomén, který se nevázal jen k Římu, a vědci zakopané mince považují za skvělý indikátor společenských změn. Využili matematický model, který podle množství nalezených hromad mincí spočítal přibližnou dynamiku římské populace. Došli k závěru, že po roce 100 př. n. l. začala populace klesat. Naopak její prudký nárůst - o kterém některé prameny hovoří - je vysoce nepravděpodobný.

Výsledky studie, které popisuje článek v Proceedings of the National Academy of Scinces, se mohou znát diskutabilní. Je ale třeba zvážit, že se týkají velmi neklidného úseku římské historie, které provázelo časté násilí a občanské války. V takovém období je mnohem snazší si představit úbytek populace než její prudký rozvoj.

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme