KLDR je zřejmě největší světový sklad chemických a biologických zbraní

Jihokorejský ministr obrany Kim Te-jong prohlásil, že Severní Korea má zřejmě jeden z největších skladů chemických a biologických zbraní na světě. Podle Jihokorejců na seznamu možných biologických zbraní figuruje například cholera, žlutá zimnice, neštovice, tyfus.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Propagandistický plakát, Moranbong, Pchjongjang

Propagandistický plakát, Moranbong, Pchjongjang | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Jižní Korea oznámila, že ví o přibližně stovce míst v Severní Koreji spojených s jejím jaderným programem a dokázala by je zničit. Ministr obrany předpokládá, že Korejská lidově - demokratická republika má k dispozici třináct typů takových virů a bakterií a až pět tisíc tun chemických zbraní.

Oznámení Jižní Koreji přišlo ve chvíli, kdy s KLDR jedná čínský premiér Wen Ťia Paa, který se má údajně snažit přimět severokorejského vůdce Kim Čong-ila, aby se vrátil k mírovým rozhovorům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahraničně politický komentátor Milan Slezák mluvil o oznámení Jižní Koreji.

Podle komentátora Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Milana Slezáka je ze strany Jižní Koreji načasování oznámení vyjednávací taktikou. Jižní Korea se může obávat toho, že ji KLDR obchází.

Jestli by ovšem Jižní Korea skutečně dokázala zničit všechna centra chemických a biologických zbraní, je otázkou. Některé sklady totiž může KLDR ukrývat v podzemí a není jisté, že Jižní Korea disponuje takovým arzenálem, který by dokázal účinně tyto velmi dobře chráněné podzemní stavby rozbít.

Milan Slezák, Martina Mašková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme