Očkování proti prasečí chřipce v Česku se blíží

Příští měsíc začne v České republice očkování proti prasečí chřipce. Dnes pravděpodobně ministerstvo zdravotnictví zveřejní seznam míst, kde bude možné vakcínu získat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kraje měly do pátku ministerstvu zdravotnictví předat seznamy vakcinačních míst. "Dali jsme na ministerstvo návrh tak, aby bylo v každém našem okrese očkovací centrum," řekla Radiožurnálu epidemioložka Jana Prattingerová z Krajské hygienické stanice Liberec.

Přednostní právo by měli mít vybraní pacienti, zdravotníci a osoby potřebné pro chod státu. "Ve všech krajích České republiky se pojede podle stejného scénáře. To znamená nejdříve přijdou na řadu chronicky nemocní pacienti a zdravotníci," dodala epidemioložka.

Někteří lékaři mají k očkování výhrady. Objevily se totiž spekulace, že nová vakcína proti viru A H1N1 není dostatečně vyzkoušená.

Přehrát

00:00 / 00:00

Očkování proti prasečí chřipce v Česku se blíží. V Poledních ozvěnách Rž o tom hovořila epidemioložka z Krajské hygienické stanice Liberec, Jana Prattingerová.

"Já vakcíně věřím, protože není tak úplně neodzkoušená, jak se hovoří. Je to takzvaná modelová vakcína. To znamená, že určité zkoušky už proběhly. Já se, pokud budu mít možnost, nechám naočkovat," řekla epidemioložka.

Objevují se i výhrady proti souběžnému očkování proti prasečí a sezónní chřipce. Vědci z Kanady totiž zveřejnili studii, podle které jsou lidé očkovaní proti sezónní chřipce náchylnější k chřipce prasečí.

"Studie ještě není nějakým způsobem ozřejměna, není k tomu zatím žádné oficiální stanovisko. Takže stále platí, že očkování proti chřipce je doporučováno" reagovala Prattingerová. Podle ní je nyní ta nejsprávnější doba nechat se očkovat.

Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme