Nobelova cena za fyziku putuje do Hongkongu a USA

Nobelovu cenu za fyziku získali pro letošní rok celkem tři vědci. Jednalo se o dva oceněné objevy, které podle akademie položily základ pro moderní informační společnosti a pro objevy v oblasti optické komunikace. Ve Stockholmu to oznámil výbor pro udělování Nobelovy ceny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nobelova cena

Nobelova cena | Foto: www.osulibrary.oregonstate.edu

Jednu polovinu ceny za fyziku si za objev, kterým lze optickými vlákny přenášet data vysokou rychlostí a na velké vzdálenosti, odnesl Charles Kao z Hongkongu, o druhou polovinu se pak rozdělí Kanaďané George Smith a Willard Boyle, a to za vynález čipu pro digitální snímání obrazu. Švédská královská akademie věd ve Stockholmu všechny tři fyziky označila za významné přispěvatele k základům moderní informační společnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Nobelově ceně za fyziku mluvil ve Stalo se dnes spolupracovník Českého rozhlasu ve Švédsku Tomáš Sniegoň a docent Eduard Hulicius z Fyzikálního ústavu Akademie věd.

Charles K. Kao v roce 1966 spočítal, jakým způsobem se dají šířit data na velkou vzdálenost pomocí optických vláken. A právě díky optickým vláknům v dnešní době funguje naše ,komunikační' společnost.

Na tomto principu je založený například internet. Text, hudba, fotografie nebo videa můžou díky optickým vláknům putovat přes celý svět během několika sekund.

Willard S. Boyle and George E. Smith si cenu odnesli za vynalezení CCD (Charge-Coupled Device) čipu v roce 1969. Čip, který je vlastně světelným senzorem, tvoří základ všech digitálních fotoaparátů. CCD je zjednodušeně elektronické oko digitálních fotoaparátů.

Ve středu bude ve Stockholmu udělena Nobelova cena za chemii, ve čtvrtek a v pátek budou následovat ceny za literaturu a za mír. Letošní ročník ukončí příští pondělí oznámení čerstvého laureáta Nobelovy ceny za ekonomii

Tomáš Sniegoň, Lukáš Vincourek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme