Štefec: ČR Gripeny potřebuje. Měla by však jednat o jejich nákupu

Česká republika se bude muset znovu rozhodovat, jak chránit svůj vzdušný prostor. Čtrnácti švédským stíhačkám JAS-39 Gripen, které jsme si pronajali za dvacet miliard korun, končí už za pět let smlouva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

JAS-39 Gripen na základně v Náměšti

JAS-39 Gripen na základně v Náměšti | Foto: Armáda ČR

Podle ministerstva obrany by nadzvukové letouny měly zůstat ve výzbroji české armády i po roce 2015. Potvrdila to údajně jejich nedávná mise při ochraně vzdušného prostoru Estonska, Litvy a Lotyšska.

Znovu tedy logicky vyvstává otázka, jestli udělala Česká republika dobře, když si před pěti lety pronajala letouny Gripen. Podle bývalého ředitele výzbrojní služby ministerstva obrany Jaroslava Štefce jsou zmíněné letouny dobrou volbou, které svůj účel jednoznačně splnily, nicméně měla pokračovat jednání o koupi těchto strojů.

"Česká republika potřebuje letouny typu Gripen, jelikož aspiruje na umístění nejrůznějších armádních spojeneckých zařízení na svém území. Jsou to například radar, evropský navigační systém a sklady pohonných hmot systému NATO. ČR musí NATO garantovat ochranu těchto zařízení právě ze vzdušného prostoru," řekl v pořadu Radiožurnálu Stalo se dnes Štefec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čtrnácti švédským stíhačkám JAS-39 Gripen, které si ČR pronajala za dvacet miliard korun, končí za pět let smlouva. Více s bývalým ředitelem výzbrojní služby ministerstva obrany Jaroslavem Štefcem.

Podle Štefce by ČR měla jednat napříč politickým spektrem o tom, jak situaci týkající se ochrany vzdušného prostoru řešit. Opět se tak dá čekat tvrdý boj o zakázku mezi zástupci švédských a amerických zbrojařů. Štefec se domnívá, že by se kvůli provázanosti firem ve zmíněném odvětví nemuselo jednat o jednoznačně konkurenční boj.

"Zbrojařské firmy jsou v současné době úzce provázány. V tomto odvětví se globalizace projevuje značně. Letouny Gripen jsou například z velké části vybaveny americkými systémy," potvrdil Štefec.

ČRo 1 - Radiožurnál, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme