Světová ekonomika se z krize bude vzpamatovávat dlouho

Světová ekonomická krize ještě není překonána, varují šéfové Světové banky a Mezinárodního měnového fondu. Na výročním setkání organizací v Istanbulu se hlasitě debatuje o tom, jak napravit nedostatky mezinárodního měnového systému a jak zajistit stabilní měnové prostředí pro hospodářský růst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Ozdravování bude slouhodobé a především s nezaměstnaností se většina států bude potýkat dlouhou dobu. V důsledku krize přišlo o práci 59 milionů lidí a o 90 milionů lidí více se dostalo na pokraj extrémní chudoby.

I z toho důvodu se měnový fond hodlá podle slov svého šéfa Dominika Straus Kahna více zaměřit na fungování ekonomik bohatých států. Naopak rozvojové země získají větší pravomoci.

Hlasitě se ozývá především Čína, která volá po reformě mezinárodního měnového systému. Stále častěji se také přetřásá otázka, zda dolaru coby hlavní rezervní měně nezvoní hrana.

Klára Stejskalová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme