Zavření věznice v Guantánamu se zřejmě odloží

Zavření Guantánama se komplikuje. Americká vláda zřejmě nebude schopná kontroverzní věznici zavřít do 22. ledna, jak slíbil prezident Barack Obama. Na Guantánamu jsou stále bez řádného soudu vězněné více než dvě stovky mužů zadržené při boji proti terorismu, většinou v Afghánistánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězni

Vězni | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

"Dodržet termín 22. ledna pro nás bude těžké," připustil před novináři americký ministr spravedlnosti Eric Holder.

Na Guantánamu teď zbývá 223 zadržených. Před několika lety jich tam bylo skoro 8 stovek. Značná část ze zbylých vězňů by měla být převezená do zahraničí, ale najít pro ně země, které je budou ochotné přijmout, není snadné.

Ostatní zadržovaní by měli stanout před soudem přímo na území Spojených států. Najít pro ně vhodnou věznici je také těžké a proti jejich přesunu na domácí půdu se drtivou většinou postavil Kongres.

Věznici na Guantánamu, jejíž existence vyvolala ostrou mezinárodní kritiku Spojených států, tak možná nedokáže vláda Baracka Obamy zavřít ve lhůtě, kterou si sama stanovila.

Už před časem se Spojené státy dohodly se zástupci EU na podmínkách pomoci s umístěním svých vězňů z kontroverzní věznice. Přijaly společné prohlášení, ve kterém Spojené státy souhlasí dělit se s EU o veškeré informace o propuštěných vězních, jež mohou na svém území členské státy EU přijmout.

Ve společném prohlášení je ale obsažena klauzule, že prvotní zodpovědnost za uzavření věznice a také nalezení místa pobytu pro její propuštěné chovance leží právě na Spojených státech.

Vít Pohanka, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme