Odklad maturit přináší školám komplikace, říká ředitel gymnázia

Senátoři budou rozhodovat o tom, jestli se start státních maturit o rok odloží. S návrhem přišel občanský demokrat Walter Bartoš. Pro odklad podle něj mluví hlavně projekt samotný, který prý není dostatečně připravený.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studentka u maturitní zkoušky

Studentka u maturitní zkoušky | Foto: Arnošt Máče

Školy se ale na státní maturity připravovaly už řadu let. "Rozčarování tady asi je, protože jsme v době, kdy bychom všichni měli vědět, co se bude dít. Nové maturitní zkoušky jsou v zákoně od roku 2005 a před tím se také připravovaly," řekl Radiožurnálu předseda Asociace ředitelů gymnázií Alfred Dytrt, který je také ředitelem gymnázia v Ústí nad Labem.

Už 10 let se podle něj o tom mluví a učitelé vlastně teď vůbec nevědí, co se bude dít. "Absolvovali různá školení a najednou jsme v situaci, že se zřejmě maturitní zkoušky odloží," dodal Dytrt.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak další odklad státní zkoušky dospělosti vidí přímo na školách, o tom v Ranním Radiožurnálu hovořil předseda Asociace ředitelů gymnázií Alfred Dytrt.

Podle něj se také ze strany studentů nabalilo na celý problém v tuto chvíli hodně obav. "Ale i ta nová zkouška není o tom, že by obsah byl o něčem jiném než u staré maturity. Výrazně se liší pouze forma, jak se bude zkoušet - je to objektivizované," uvedl ředitel.

Odklad státní zkoušky dospělosti podle něj přináší školám komplikace. "Všechny předpisy, které se vztahují k minulé části, byly zrušeny - stará maturitní vyhláška už neplatí. A ve školském zákoně nelze najít žádné ustanovení, které by se dalo aplikovat na starý proces. Toto se musí velmi rychle dořešit," upozornil předseda Asociace ředitelů gymnázií Alfred Dytrt.

Veronika Malá, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme