Ministr Kocáb chce zvýšit počet žen v politice

Ministr pro lidská práva Michael Kocáb chce zvýšit podíl zastoupení žen v politice. Pomoci mu v tom má nově založený Výbor pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v politice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová a ministr kultury Václav Riedlbauch

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová a ministr kultury Václav Riedlbauch | Foto: Tomáš Adamec

Přestože tvoří ženy přes polovinu populace v České republice, důležité posty v politice v drtivé většině případů drží muži. Ve dvousetčlenné Poslanecké sněmovně zasedá pouze 33 žen, z celkového počtu 81 senátorů je žen 18. A ve vládě premiéra Jana Fischera, která má 17 členů, jsou pouze tři ženy.

Ministr Michael Kocáb chce podíl zastoupení žen v politice zvýšit na třetinu. V prioritách při prosazování rovných šancí žen a mužů, které dal do vlády, je podle něj úkol pro ministerstvo vnitra, aby byla do volebního zákona zabudovaná 30procentní účast žen na kandidátkách.

"Je to zásadní vyrovnávací postup, který by měl překonat neochotu politických stran spontánně na kandidátky ženy dávat. Tento zákon by měl být jen dočasný, aby překonal naši zkostnatělost a stereotyp. A v tento moment je to jeden z důležitých úkolů nového výboru. Samozřejmě, že bude mít celou řadu dalších úkolů," řekl v Poledních ozvěnách ministr pro lidská práva Michael Kocáb.

Přehrát

00:00 / 00:00

O smyslu a cílech Výboru pro vyrovnané zastoupení žen a mužů hovořili v Poledních ozvěnách ministr pro lidská práva Michael Kocáb a bývalá poslankyně a někdejší předsedkyně US Hana Marvanová.

V případě postoje k ženám jde podle něj o skrytou, nepojmenovanou, ale velkou diskriminaci. Zdůraznil, že na základě výsledků výzkumu, které má k dispozici, podporuje 80 procent veřejnosti větší zapojení žen do politického života. "Budeme se snažit rozpoutat veřejnou debatu a budeme tlačit na parlament a politické strany, aby to nakonec podpořily," uvedl Kocáb.

Že je těžké pro ženy probojovat se na kandidátky i se potom uplatnit v parlamentu nebo v politice, potvrdila v Poledních ozvěnách i bývalá poslankyně a někdejší předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová. "Politika je velmi agresivní disciplína a muži to ženám nijak neusnadňují," uvedla.

Podle ní jednou z možností, aby bylo na kandidátních listinách politických stran více žen či schopných osobností, je posílit vliv voličů. "Dát výraznější právo voličům preferovat jednotlivé osobnosti. Dneska má volič malou možnost toto ovlivnit," uvedla Marvanová.

Založení Výboru pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v politice má podle ní smysl. "Je to důležité téma. Politika by si zasloužila nejen větší zastoupení žen, ale větší střídání, aby se tam dostaly nejen ženy, ale i osobnosti, které přinesou kultivovanější politické prostředí," uvedla advokátka, bývalá poslankyně, Hana Marvanová.

Jaroslav Beránek, Katarína Brezovská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme