Lesy ČR chystají podezřelou miliardovou investici

Státní podnik Lesy České republiky chystá miliardovou investici. Tento podnik údajně chce za devět set padesát milionů korun koupit pilu dřevařské společnosti CE Wood. Ta má ale ve skutečnosti podle posudků nižší hodnotu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravé stromy

Zdravé stromy | Foto: pennylanedesigns.com

Podle právníků se tak může jednat o podvod, informuje deník MF Dnes. Ministr zemědělství Jakub Šebesta proto požádal generálního ředitele Lesů České republiky, Svatopluka Sýkoru, o právní a ekonomické analýzy k této transakci.

"Pokud tuto analýzu dostaneme, odborníci ministerstva zemědělství ji posoudí stejně jako aktuálnost transakce. Do té doby má pan generální ředitel doporučení v této věci nepokračovat," řekl Šebesta.

Závěry do konce měsíce

Ministr zemědělství vidí problém také v tom, že resort nemá v dozorčí radě státního podniku svého zástupce.

"V současné době vedu jednání a očekávám, že v nejbližších dnech doplníme dozorčí radu Lesů České republiky o zástupce zakladatele ministerstva zemědělství, aby mohly být hájeny zájmy zakladatele," podotkl Šebesta.

Nicméně zatím je ale podle něj, v souvislosti se zvláštní transakcí, předběžné hovořit o vinících.

"Teď se připravuje nějaká transakce. Ale hovořit o viníkovi nebo nevinném, to je předčasné. Na to si budeme muset počkat. Předpokládám, že definitivní stanovisko k této kauze ministerstvo zemědělství vydá do konce tohoto měsíce," uzavřel Šebesta.

Klára Bílá, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme