Plzeňská právnická fakulta hledá nového děkana

Akademický senát kauzami zmítané plzeňské právnické fakulty jednohlasně schválil termín pro podávání návrhů na nového děkana. Ty bude přijímat předseda senátu do pátku šestnáctého října.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První kolo voleb bude v pondělí druhého listopadu letošního roku. Kandidovat na děkana bude i bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který je v současné době řízením školy pověřený.

"Akademická obec si samozřejmě může zvolit kohokoli. Já zde budu s jasným reformním programem, s vizí, jak této škole pomoci," řekl Pospíšil.

Podle něj není jiná cesta, než začít výraznou reformu této školy. "Kdokoli zde bude stát v čele školy, má-li školu zachránit, tak aby nepřišla o svoji akreditaci, pak musí kroky, které komise doporučila, realizovat," dodal Pospíšil.

Aféra za aférou

Bývalý děkan plzeňské právnické fakulty Jaroslav Zachariáš rezignoval na svůj post na konci září. Na právnické fakultě totiž již několik měsíců panuje kritická situace. Ta se ještě více zhoršila poté, když se objevilo podezření, že její proděkan Ivan Tomažič opsal svou disertační práci.

Právnická fakulta nyní ale čelí hned dalšímu skandálu. Tentokrát se začalo mluvit o tom, že se na plzeňských právech rozdávaly tituly na počkání. Velmi podezřelý je totiž fakt, že někteří studenti dokázali získat magisterský titul za pouhé dva měsíce, přestože běžně studium trvá pět let.

Na vině je zřejmě systém, který nestandardní studium umožňoval. Jako netransparentní se začala ukazovat přijímací řízení na tuto školu.

Nová přijímací řízení

Akademický senát fakulty proto také nyní schválil nový způsob přijímacího řízení na příští akademický rok. Nově by měli být studenti přijímáni na základě srovnatelných Scio testů, které používají i jiné právnické fakulty v republice.

Poprvé by také mělo být možné podávat přihlášky elektronicky. Podle Pospíšila nové zásady přijímacího řízení schválili členové akademického senátu jednohlasně.

"Jsem velmi spokojený. Považuji toto za zcela klíčové. Pokud chceme fakultu očistit, tak první, co musíme udělat, je stanovit transparentní pravidla pro přijímání na naši fakultu. To je první krok," zdůraznil Pospíšil.

"Pak se dále můžeme bavit, jak zlepšit pravidla studia. O tom je kreditní systém, který budeme představovat studentům, a další a další změny pro doktorandské studium," dodal Pospíšil.

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme