Senát souhlasil s odkladem státních maturit o jeden rok

Maturitní zkouška podle jednotných pravidel by měla poprvé potkat až studenty končící střední školu v příštím školním roce. Po sněmovně totiž i Senát podpořil odložení státních maturit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Valdštejnský palác je sídlem Senátu

Valdštejnský palác je sídlem Senátu | Foto: Marián Vojtek

Autor návrhu, poslanec ODS Walter Bartoš tak uspěl s argumenty, že tak zvané státní maturity nejsou dobře připravené a vyzkoušené.

"Studenti budou (podle jednotných pravidel) maturovat poprvé ve školním roce 2010/2011, ze dvou předmětů, a to z českého jazyka a volitelně buď z matematiky nebo cizího jazyka."

"A poté v roce 2012 už ze tří předmětů, to znamená z českého jazyka, z cizího jazyka a buď z matematiky, z občansko-společensko-vědního základu nebo z informatiky," vysvětlil Bartoš.

Odložení podpořilo i ministerstvo školství, které ještě při zářijovém projednávání ve sněmovně bylo proti. Pro odklad zvedlo ruku 55 senátorů napříč politickým spektrem. Proti byl jen lidovec Adolf Jílek.

Část senátorů se při hlasování zdržela. Patřila k nim i sociální demokratka Jiřina Rippelová, i když většina jejích kolegů pro návrh poslance Bartoše ruku zvedla.

"Já jsem se zdržela hlasování, protože se domnívám, že ten projekt byl připravován dostatečně dlouhou dobu, a myslím si, že se měl dotáhnout do konce. Česká republika je kromě Řecka jediným státem, kde státní maturity nejsou. Nicméně klub ČSSD většinově podpořil odložení maturit o jeden rok," řekla Rippelová.

Marika Táborská, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme