Totalitní rozsudky nad Plastic People a DG 307 zrušeny

Kausu členů skupiny Plastic People of the Universe z první poloviny sedmdesátých let bude znovu prošetřovat státní zastupitelství Praha-Západ. Nejvyšší soud dnes sice na základě stížnosti ministra spravedlnosti zrušil jako nezákonné rozsudky nad čtveřicí rockových hudebníků, o jejich nevině ale nerozhodl. Komunistická justice poslala v roce 1976 umělce do vězení za výtržnictví. Podle Nejvyššího soudu ale tehdejší policejní i soudní řízení obsahovalo takové mezery, že se nemohl kvalifikovaně vyjádřit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

soudní síň

soudní síň | Foto: Justice.cz

Soudce Nejvyššího soudu František Hrabec odůvodnil zrušení rozsudků tím, že dřívější proces byl v rozporu se zákonem, protože nebyli vyslechnuti všichni svědci obhajoby.

Jeden z obviněných, Ivan Jirous, je díky svým dosavadním zkušenostem velmi skeptický: "Já jsem byl rehabilitován za proces František Stárek a spol. To bylo za vydávání časopisu Okno. Podal jsem žádost o finanční odškodnění. Dodnes jsem nic nedostal, pod nesmírně malichernými záminkami to pořád vracejí a prošetřují. Já nevím, co na tom prošetřují. Kdo odešel od StB, dostal odškodnění 200 tisíc rovnou, možná i víc, a s námi se pořád zachází jako s podezřelými osobami."

O zrušení rozsudku požádal Nejvyšší soud ministr spravedlnosti Pavel Rychetský. Komunistické justici vadily především politické názory členů skupiny.

Markéta Kaclová, Milan Kopp, Jana Zemanová, Ivan Holas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme