Ostrava má problémy s nelegálním odpadem

Ostravští popeláři už letos svezli 450 tun nelegálně uloženého odpadu. Jde hlavně o starý nábytek anebo spotřebiče, které lidé nosí ke kontejnerům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

odpad

odpad | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Kvůli tomu nechali ostravští radní vytisknout informační brožurky, které lidem poradí, jak s odpadem nakládat. Lidé letáky najdou ve svých schránkách.

I když je v Ostravě 17 sběrných dvorů, kde se dá zdarma odevzdat téměř vše, především okolo popelnic velkých sídlišť to vypadá jako na skládkách.

"Město to stojí peníze, protože my pro to musíme jezdit. Projedeme spoustu nafty a efekt je špatný," vysvětluje náměstek ředitele městské firmy OZO Petr Bělan.

Proto se město rozhodlo rozdávat letáky, které lidem napoví, jak se chovat. Místostarosta centrálního ostravského obvodu Jiří Havlíček ale zůstává skeptický:

"Část lidí bude mít problém dál, protože mají hluboko do kapsy a transport do sběrného dvora je finančně náročný. Dá se očekávat, že skupina lidí to bude řešit tím, že to sveze do sklepa, na půdu nebo to dají v nestřeženou chvíli před dům."

Ostravany má k pořádku inspirovat i soutěž Rok zdarma. Každý, kdo do 20. prosince do sběrných dvorů něco přinese, může například vyhrát dvanáctiměsíční jízdenku na MHD nebo roční bezplatný vstup do ZOO.

Silvie Mikulcová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme