Vědci budou opět jednat o penězích

Na Akademii věd se bude znovu mluvit o penězích. Sejde se kvůli nim už druhý kulatý stůl. Tyto debaty slíbil akademikům, kteří se bouří proti novému rozdělování státních dotací, premiér Jan Fischer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti tunelování vědy

Demonstrace proti tunelování vědy | Foto: Tomáš Adamec

Dnešního jednání se zúčastní jak premiér Fischer, tak zástupci vládní Rady pro výzkum a vývoj a představitelé vysokých škol i průmyslu. Právě Fischer je podle fyzika Jiřího Chýly z akademické rady Akademie věd České republiky klíčovou postavou dnešního jednání.

"Bude velice záležet na tom, kolik času si pan premiér udělá. On je klíčovou postavou," řekl Chýla v Ranním interview radiožurnálu.

Co a kdo

Akademici chtějí podle Chýly s premiérem a ostatními účastníky jednání probrat především celkový systém vědy. "Chceme se bavit o tom, co děláme, a kdo to dělá," podotkl Chýla.

Předseda Akademie věd Jiří Drahoš Radiožurnálu řekl, že vědci nepůjdou na kulatý stůl s žádnými konkrétními požadavky.

"Financování akademie, tak jak bylo nastaveno Radou pro výzkum a vývoj, je nekorektní a neodpovídá skutečnosti ani výkonnosti Akademie věd. To je věc, která by z toho jednání měla evidentně vyplynout, pokud budou všichni ochotni naslouchat."

V červnu vláda schválila rozdělení státní dotace na výzkum a vývoj podle nových pravidel. Ta by měla nově zhodnotit vědecké výsledky institucí.

Věda žije

Vědci už v úterý odpoledne znovu demonstrovali proti krácení dotací Akademii věd České republiky. Fórum s názvem Věda žije! kvůli tomu svolalo odpoledne na náměstí Jana Palacha v Praze protest, který má zastavit tunelování české vědy a kultury.

Namířen je proti návrhu Rady pro výzkum, vývoj a inovace, podle které by se měla dotace akademii ve třech letech snížit o polovinu rozpočtu roku 2010.

Lenka Jansová, Lenka Rafaelová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme