Čínská ,rakovinová mapa' ukazuje, kde lidé umírají kvůli špatnému životnímu prostředí

V Číně existují desítky tzv.rakovinových obcí. Jde o vesnice, ve kterých lidé ve velkém počtu umírají na nádorová onemocnění způsobená znečištěným životním prostředím. Několik aktivistů i novinářů dokonce vydalo jejich mapu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vesnice Sia-tien

Vesnice Sia-tien | Foto: Robert Mikoláš

V Číně existují desítky tzv.rakovinových obcí. Jde o vesnice, ve kterých lidé ve velkém počtu umírají na nádorová onemocnění způsobená znečištěným životním prostředím. Několik aktivistů i novinářů dokonce vydalo jejich mapu.

Lidé umírají po stovkách

Obyvatelé těchto obcí totiž po desítkách i stovkách umírají na nádorová onemocnění způsobená znečištěným životním prostředím. Většina z nich se nachází na východě země, tedy v oblastech, které v uplynulých 30 letech otevírání se světu a ekonomických reforem nejvíce zbohatly. Těžký průmysl se rozvíjel bez jakýchkoli omezení, o opatřeních na ochranu životního prostředí ani nemluvě.

Lidé se o tom ale bojí mluvit. Když se náš asijský zpravodaj pokusil oslovit starší ženu vedoucí jízdní kolo, okamžitě přiběhl muž a odvedl jí pryč se slovy, že je novinář. Sia-tien protíná jediná, úzká asfaltka lemovaná cihlovými domky obehnanými vysokou zdí. Za nimi žijí tři tisícovky vesničanů odsouzených k životu v zamořené obci s jedovatou říčkou. Většina obyvatel je totiž závislá na vodě a půdě, na které pěstuje kukuřici a získává krmivo pro dobytek. Umírají ale všichni.

"K dispozici jsme mívali jen vodu z nádrží, do které se ale přečerpávala z podzemí. Že byla závadná, bylo zřejmé. A nejen proto, že zapáchala. Lidé byli neustále nemocní, lékaři nám však nikdy neřekli, o jakou chorobu jde. Nikdo neměl šanci se dozvědět ani příčiny onemocnění," vypráví šedesátiletý pan Sin.

Kontaminovaná řeka

Všechny problémy prý zapříčinila řeka Pao-čchiou, do které vypouštějí nebezpečný odpad jak tři nedaleké ocelárny, tak i papírny a další podniky. Kdysi byla plná ryb, teď z ní je jen špinavá stoka V nedávné minulosti často měnila barvy, v poslední době je prý už jen černá. Jako smrt, kterou ve vesnici rozsévá.

"Umřelo mnoho mladých lidí. Všichni pravděpodobně na rakovinu, ale my jsme jen obyčejní lidé a nikdo se s námi nebaví," říká pan Sin. Jak dodává, před pár týdny se proto rozhodli protestovat:

"Voda už tak zapáchala, že se to opravdu nedalo vydržet. Někteří z obyvatel obce proto zorganizovali protest a vypravili se na okresní úřad. Jediné, co udělali, ale bylo, že sem poslali nějakou kontrolu. A pak vše zase utichlo a chemikálie jsou do řeky vypouštěny dál."

Jedinou dobrou věcí, která jí i ostatní obyvatele obce Sia-tien potkala, je prý rozhodnutí místní vlády o poskytování balené vody. A co se zamořené hospodářské půdy týče, ani s tou už prý nemají žádné starosti, úřady jim ji totiž rovnou zabraly.

Robert Mikoláš, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme