Nobelova cena za chemii pro "továrnu na bílkoviny"

Letošní Nobelovu cenu za chemii si odnesli biochemikové, kteří pomohli objasnit způsob, jakým se v živých buňkách tvoří proteiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nobelova cena za fyziku a chemii

Nobelova cena za fyziku a chemii | Foto: stránky Nobelovy nadace

Proteiny vznikají na buněčných částicích ribozomech, které spojují molekuly aminokyselin do proteinového řetězce. Řídí se přitom návodem, který jim poskytují molekuly messenger RNA - tedy jakési pracovní kopie genetické informace obsažené v DNA. Za svůj příspěvek k objasnění struktury a funkce ribozomů letos si letos rovným dílem rozdělili Nobelovu cenu za chemii tři vědci - Američan Venkatraman Ramakrishnan (57), který pochází z Indie a momentálně působí ve Velké Británii, Američan Thomas A. Steitz (69) a izraelská vědkyně Ada E. Yonathová (70).

Práce těchto tří vědců přispěla mimo jiné i k vývoji antibiotik. Bakteriální ribozomy jsou pro nová antibiotika hlavním "místem zásahu", protože bez výroby proteinů bakterie nemohou fungovat. Laureáti letošní Nobelovy ceny za chemii pomocí rentgenové krystalografie vytvořili trojrozměrné modely, které ribozomy ukazují na atomární úrovni. Díky nim se dá odhadnout nejen místo, na které se antibiotikum bude navazovat, ale také účinek, který bude mít. "Tyto modely se nyní používají při vývoji nových antibiotik, která přímo pomáhají zachraňovat životy a snižovat lidské utrpení," uvedla ve svém zdůvodnění Švédská královská akademie věd.

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme