Břeclavský soud rozhoduje o osudu mikulovských památek

Břeclavský soud projednává restituční nároky Mercedes Dietrichsteinové. Dědička šlechtického rodu požaduje po státu vydání rozsáhlého majetku na Mikulovsku, který byl jejímu otci zabaven na základě Benešových dekretů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mikulov

Mikulov | Foto: kolektiv autorů

Mercedes Dietrichsteinová, která žije v Argentině, chce prokázat, že její otec nikdy neměl říšské občanství. O to se přou obě strany sporu i historikové.

Mezi nemovitostmi, které šlechtična požaduje, je například Kozí hrádek a mikulovský zámek, jehož majitelem je Jihomoravský kraj.

"Jsem přesvědčen o tom, že zámek i ostatní věci zůstanou ve vlastnictví stávajících majitelů - konkrétně zámek v majetku Jihomoravského kraje. Vztahy se různě měnily a poslední informace byla taková, že je to spíš o spolupráci, o dobrých vzájemných vztazích. Takže z toho důvodu mě překvapilo, že byl znovu vznesen ten nárok," řekl náměstek hejtmana Václav Božek.

Pozemky a nemovitosti, o které Mercedes usiluje, spravuje devět institucí. Například Kozí hádek teď patří státu.

"Kozí hrádek se nás poměrně dost dotýká, protože je to dominanta města a máme s ním určité komerční plány. Takže netrpělivě očekáváme jak to dopadne," uvedl starosta města Rostislav Koštial.

Na druhou stranu je tato nemovitost podle něj poměrně kvalitně opravená. "Myslím si, že bychom našli a budeme hledat určitou formu spolupráce - ať to dopadne, jak to dopadne," dodal starosta.

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme